TRAMP: Srbiji dajem avione F-16 ako se odrekne Putina!

Odreknite se Rusije i Putina i postaćete najmoćnija vojna i ekonomska sila na Balkanu, a od američke vojske dobićete po najpovoljnijim uslovima celu eskadrilu F-16 i drugo moćno oružje.

Ovo je suština ponude koja je iz Vašingtona najpoverljivijim diplomatskim kanalima stigla Srbiji, a sagovornici Srpskog telegrafa je redom ocenjuju kao nepristojnu. Prema pouzdanim saznanjima do kojih je došao naš list, za Ameriku, naročito vojni deo establišmenta, problem ruskog uticaja u regionu je bez premca najvažnije pitanje i njegovo rešavanje (čitaj: proterivanje Rusije sa Balkana) prioritet je svih prioriteta.

– Jedna od važnih linija dodira NATO i Rusije prolazi upravo preko Srbije i ovog dela Evrope. A vašu zemlju u Vašingtonu, ne bez razloga, doživljavaju kao ključnog saveznika Moskve na Balkanu. Posebno je taj utisak pojačan nakon nedavne parade u Nišu, na kojoj su učestvovali ruski helikopteri i tenkovi sa posadama koje su stigle iz Moskve. Zato je za SAD od strateškog interesa da nekako preseče veze Beograda i Moskve, pre svega vojne – objašnjava izvor našeg lista, jedan od najiskusnijih zapadnih diplomata u Beogradu.

Kako kaže naš sagovornik, ovo pitanje ima apsolutni prioritet čak i u odnosu na rešavanje kosovskog problema:

– To su, bar tako vide u Vašingtonu, dva paralelna procesa koja se međusobno ne dotiču. Zato je Srbiji i upućena ponuda u kojoj se problem Kosova potpuno ostavlja po strani i uopšte se ne pominje, već je fokus na vojnom i ekonomskom aspektu.

Naš sagovornik dodaje i da je upravo zbog ove američke ponude predsednik Vučić u nekoliko navrata u poslednje vreme, obraćajući se javnosti, isticao da Srbija sigurno neće uvesti sankcije Rusiji iako se to od nas sve jače traži.

Nije slučajno, naravno, ni što je pojedine detalje ponude Vašingtona bukvalno citirao pre nekoliko dana Edvard P. Džozef sa čuvenog Univerziteta „Džon Hopkins“ u Baltimoru u autorskom tekstu u Forin polisiju. Profesor koji godinama slovi za glasnogovornika takozvane američke duboke države (a ona i dalje ima ogroman uticaj u vojnim strukturama SAD) predstavio je plan od sedam tačaka, čiji je bitan deo upravo velika vojna pomoć Amerike Srbiji, naravno, ukoliko budemo poslušni.

– Sa klimavom Bosnom i Hercegovinom, Rusijom, koja nastavlja da podstiče podele, i Evropom, koja okleva, teški teret na Balkanu ponovo pada na SAD – navodi Džozef i sugeriše da američko ministarstvo odbrane izdašno pomogne našoj zemlji i da se saradnja uzdigne do te mere da Amerikanci čak otvore vojnu bazu u Srbiji, predlažući kao idealnu lokaciju Ponikve kod Užica.

Izvor: Republika.rs

2 thoughts on “TRAMP: Srbiji dajem avione F-16 ako se odrekne Putina!

 • 25. маја 2019. at 20:39
  Permalink

  Rusija je remetilački faktor u Srbiji i tačka. Neće Srbija ovo prihvatiti jer nikad u istoriji nije znala da se odredi, čas Staljin, čas nesvrstani čas dupetom na dve stolice. E ne može. Opredelimo se već jednom tamo gde je potrebno.

  Reply
  • 26. маја 2019. at 08:34
   Permalink

   Jedini remetilački faktor u Srbiji si ti, govno NATOvsko. Srbija se davno opredelila ako nisi znao.

   Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *