TRAMP: SRBIMA DATI SEVER KOSOVA!

Podelu Kosmeta otpisala je svaka zapadna država sve dok na vlast nije došao Donald Tramp. Sada ta opcija deluje izvesno, a oni koji su se u prvi mah protivili crtanju novih granica na Balkanu postepeno menjaju mišljenje.

Ne, nije ovo napisao neki srpski novinar, već informacija potiče iz samog srca vašingtonske administracije, u kojoj, sada nema sumnje, duvaju neki novi vetrovi. Ugledni američki portal Bazfid njuz, koji slovi za veoma upućen u sva zbivanja u Trampovom okruženju, ocenio je u opširnom tekstu posvećenom problemu Kosova da nam očigledno predstoji ozbiljno prekrajanje granica na Balkanu.

– Glavne članice EU protivile su se bilo kakvim promenama granica na Balkanu, a sve doskora takav stav je imala i Amerika. Međutim, onda je došao Donald Tramp, čija je diplomatija otvorila prostor za priče o izmenama granica – piše Alberto Nardeli, inače bivši urednik u Gardijanu, poznat kao neko ko ima odlične informacije iz Bele kuće.

Kako piše Nardeli pozivajući se na dva diplomatska izvora, „prema jednom, još nezvaničnom planu, koji bi podržala i Srbija, namera je da se severni delovi Kosova, gde uglavnom žive Srbi, pripoje Srbiji, koja bi, zauzvrat, Kosovu dala južniji deo pokrajine, u kom žive etnički Albanci“. Taj plan, konstatuje on, ne dopada se pojedinim evropskim vladama, posebno Nemačkoj.

Konačno, piše Nardeli, i sadašnje i bivše diplomate s obe strane Atlantika smatraju da je Trampova administracija usvojila mnogo relaksiraniji pristup međunarodnim pitanjima.

Na tom tragu je i poznati američki analitičar za Balkan Januš Bugajski, koji ocenjuje da relativno zatišje u poslednjih nekoliko sedmica na temu Kosova Vašington i Brisel možda koriste kao probni balon da se Beograd i Priština dogovore.

U razgovoru za Srpski telegraf analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da postoje određene naznake da bi plan o razgraničenju mogao da dobije neki oblik podrške, posebno ako bi se Beograd i Priština dogovorili:

– U tom slučaju ne bi bilo nemoguće da Amerikanci svojim novim gledištem neutralizuju krajnje podozrive Evropljane. Isto tako, ostaje otvoreno pitanje Rusije i Kine, koje drže ključeve u SB. I s njima bi morali da se usklade interesi strana koje pregovaraju. Kompleksna je geopolitička jednačina, međutim, neke naznake postoje čim se o tome javno govori.

Prema oceni analitičara Saše Borojevića, Trampovo preorijentisavanje na podelu Kosova je zapravo ključ za trajni mir na Balkanu, što je zapravo početak stvaranja „velike Srbije“, „velike Albanije“ i „velike Hrvatske“.

Poslednjih dana, inače, primetna je i promena retorike u prištinskim medijima, institutima i nevladinim organizacijama, posebno onim koji su bliske Hašimu Tačiju. Tako je, na primer, uticajni kosovski institut za istraživanje i razvoj politike objavio studiju u kojoj se navodi da se od svih rešenja najšire i najpodrobnije govori o podeli koju su, kako kažu, u razmatranje uzeli Tači i albanski premijer Edi Rama.

Izvor: Republika.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *