TUGA SE NADVILA NAD SRBIJOM: Umro poznati srpski pisac!

Istaknuti srpski pisac, prevodilac i publicista Radomir Smiljanić umro je juče u Beogradu u 86. godini. Iza sebe je ostavio raznovrsno delo, ogledajući se u svim žanrovima.

Rođen je 1934. u Jagodini, u porodici Danice i Uglješe Smiljanića. Po završetku studija nemačkog jezika i književnosti Smiljanić je radio u Institutu društvenih nauka, zatim je bio urednik u Radio Beogradu, posle čega je prešao u status slobodnog umetnika. Bio je simultani i konsekutivni prevodilac na nemački jezik na svim važnijim skupovima u zemlji i inostranstvu.

Kao pisac, debitovao je knjigom pripovedaka „Alkarski dan“ (1964), a kritika ga je svrstala u sam vrh tadašnjih mladih srpskih pripovedača. Godinu dana kasnije, za „Martinov izlazak“ dobio je nagradu nedeljnika „Telegram“ za najbolji moderni roman godine u Jugoslaviji. Usledili su romani „Vojnikov put“ i „Mirno doba“, a trilogija „Neko je oklevetao Hegela“, „U Andima Hegelovo telo“ i „Bekstvo na Helgoland“ pozdravljena je u našoj i inostranoj književnoj javnosti kao značajan literarni događaj.

U romanu „Požar na trgu Marksa i Engelsa“ (1989) Smiljanić je dao „snažnu kritiku doktrinarnog totalitarizma“, kako je ocenio dr Zoran Gluščević, i predvideo raspad Jugoslavije. Autor je i istorijskih romana, a bio je i jedan od najizrazitih pisaca srpskog političkog romana, kao autor dela „Peter Handke – nemačko-srpska rapsodija“, „Kolekcionar“, „Target“, „Pad nacizma“, podsećaju „Novosti“.

Bio je osnivač „Zapisa“, jedne od prvih privatnih izdavačkih kuća, kao i Akademije „Ivo Andrić“.

Radomir Smiljanić je iza sebe ostavio suprugu Ljiljanu i ćerku Danicu. Sahrana će se održati na Lešću, u sredu 24. jula u 13 časova. Komemorativni skup biće u utorak 23. jula u podne u Udruženju književnika Srbije.

Izvor: Alo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *