TURISTI, BUDITE NA OPREZU: Počela sezona pljački u Grčkoj!

Rešili ste da letujete u Grčkoj – evo uputstva: sve vredne stvari zaključajte u sef, dobro proverite da li su brave vašeg četvorotočkaša zaključane i, najbitnije, vrata od apartmana obavezno osigurajte, jer lopovi vole da posete i usnule turiste! Na plaži Karidi, na Sitoniji, opljačkano je nekoliko vozila na parkingu, pretežno srpskih registarskih tablica.

– Prvi dan letovanja u Nikitiju, na plaži Karida, iz auta su mi uzeli 50 evra i lančić mog muža, na kojem je visila burma. Lančić nije ni srebrn, ni zlatan, ali burma je jedna – napisala je Nataša Bojković kao komentar na objavu agencije „Nikana“ o krađi.

Akcenat je uvek na velikim parkiralištima i popularnim plažama, zato ako se nađete na tim lokacijama, dobro proverite da li ste zaključali automobil. To važi i za druge gradove, jer kako imamo dojavu od agencije „Nikana“, juče je jedan njihov gost u Solunu imao istu zlu sreću.

– Nažalost, ovo nije ništa novo. Kad počne letnja sezona, počnu i krađe. Novo je to što ove godine lopovi uz pomoć specijalnih sprava ometaju daljinsko zaključavanje automobila, strpljivo sačekaju da se vozač udalji od auta, misleći da je auto zaključan, i tada kradu sve vredno što nađu u vozilu – kaže za „Alo!” Ana Nikolić, vlasnica agencija „Nikana“ na Tasosu, koja je na svom Fejsbuk profilu objavila upozorenje o krađama.

Ono što najviše plaši turiste jeste činjenica da se lopovi ne zaustavljaju na krađi dragocenosti iz automobila, već ulaze u apartmane gostiju koji nisu zaključali ulazna vrata ili vrata na terasi. Čak je više žrtvi koje su opljačkane izjavilo da se pri krađi koristi sprej omamljivač, koji lopovi navodno prsnu ljudima pod nos dok spavaju, ne bi li pali u dublji san, a oni imali više vremena za traženje vrednih stvarčica po apartmanu.

– Haranje po sobama i apartmanima je takođe uobičajena pojava u poslednjih pet-šest godina i mislimo da će se ta tradicija, nažalost, nastaviti. Jedini vid zaštite je da svi koji su smešteni na nižim spratovima u apartmanima i hotelima tokom noći i dana drže vrata zatvorena. To zna da bude problem kada su visoke temperature, ali to je neophodna mera predostrožnosti u apartmanima na prizemlju. Gosti treba da biraju smeštaj koji gostima na raspolaganju nudi i sef, ali toga u 70 odsto objekata, nažalost, nema – nastavlja Ana Nikolić.

Krađe se zasad dešavaju samo na Sitoniji, ali prošle godine bilo ih je u čitavoj Grčkoj, uključujući ostrvo Tasos, koje je izolovanije i na kojem su krađe ređe. Smatra se da će i ove godine situacija biti ista, a na meti su državljani Srbije, jer ih najviše ima na tim letovalištima.

Izvor: Alo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *