Турска избачена из програма Ф-35: Америка преломила

© REUTERS / Yuri Gripas

Амерички војни званичници разочарани су одлуком Турске да у Русију пошаље војне стручњаке како би се обучили за рад над комплексима С-400, изјавила је заменица америчког министра одбране Елен Лорд.

Противракетни системи С-400
© SPUTNIK / АЛЕКСЕЙ КУДЕНКО

Како је рекла, САД високо оцењују дијалог Вашингтона и Анкаре, као и стратешко партнерство које постоји између две земље, али су разочаране најновијом одлуком Турске.
„Руски противваздушни системи С-400 нису компатибилни са америчким авионима Ф-35. Јасно смо о томе рекли на више нивоа, као и да Турска неће добити те авионе ако купи руске системе“, истакла је.
Лордова је уједно и додала да ништа од свега тога није непоправљиво, те да у случају да Турска реши да не купи руске системе, Америка ће истог часа обновити сарадњу.
Огласио се и вршилац дужности америчког министра одбране Патрик Шенахан који је Анкару обавестио да ће, у случају куповине руских система, 31. јула престати обука турских пилота и да сви турски држављани повезани са програмом развоја Ф-35 морају напустити САД до краја јула.
У Шенахановом писму турском колеги Хулуси Аки наводи се и да Турској неће бити испоручена последња четири авиона Ф-35 које је та земља купила.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *