U ustaškom napadu na Beograd jedan mrtav i više od 70 povređenih!

U eksploziji podmetnute bombe poginuo je Savo Čučurević, studentkinja Magdalena Novaković je ostala bez obe noge, a povređeno je između 76 i 86 osoba.

Napad na bioskop „20. oktobar“, 13. jula 1968. godine, najgori je teroristički atak koji se dogodio u Srbiji. Tog dana je Miljenko Hrkač, član ustaške organizacije Hrvatsko revolucionarno bratstvo, podmetnuo bombu koja je tokom prikazivanja filma „Rififi u Panami“, eksplodirala u 16. redu, u kojem je on pre toga sedeo.

Hrkač je kupio kartu za tu projekciju, podmetnuo bombu i pobegao.

Uhapšen je u oktobru 1969. godine, a nakon tri suđenja u Beogradu smrtna kazna nad teroristom izvršena je 10. januara 1978.

U zoru tog dana, u četiri sata ujutru, 30-godišnji tesar iz Mokrog kod Lištice (današnji Široki Brijeg), je izveden pred streljački stroj u Centralnom zatvoru u Beogradu.

Hrkač je, inače, odgovoran i za još jedan napad, nakon masakra u bioskopu „20. oktobar“. On je, naime, u oktobru 1968. godine postavio i bombu u garderobi Glavne železničke stanice u Beogradu, kada je ranjeno 14 ljudi.

Iako nije bio jedini, ovaj teroristički napad i dalje je najgori koji se desio u Beogradu. Osim tog, po zlu će ostati upamćen i atentat na Galipa Balkara, ambasadora Turske u Jugoslaviji, koji se dogodio 9. marta 1983. godine.

Izvor: Alo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *