UBIJAO JE ZA TITA, A UMRO U NAJVEĆOJ BEDI: Karate Bob bio je STRAH I TREPET nekadašnje Jugoslavije!

Zvali su ga jugoslovenski Džejms Bond, a nadimak Karate Bob dobio je zbog odličnog vladanja borilačkim veštinama.

Bivši tajni agent i Titov špijun Slobodan Mitrić, poznatiji kao Karate Bob, pobegao je iz Jugoslavije nakon što je odbio da izvrši jedno ubistvo u tadašnjoj Jugoslaviji. Preminuo je u Amsterdamu u novembru 2016. godine. Mitrić je u Holandiju stigao 1973. godine kada je u Amsterdamu, za Božić ubio trojicu Srba zbog čega je dobio 13 godina zatvora. Iako je policija službeno navodila da je u pitanju obračun podzemlja, Karate Bob, kako su ga zvali zbog vladanja ovom borilačkom veštinom, tvrdio je uporno da je reč o profesionalnom zadatku jednog tajnog agenta.

Nakon izdržane zatvorske kazne nije se vratio u tadašnju Jugoslaviju zbog procene da bi mogao biti ubijen, ali ga država Holandija ipak proglašava „nepoželjnim strancem“. I pored teških životnih uslova, gotovo bez ikakvih prava, 43 godine neprekidno je živeo u Amsterdamu. Za vreme izdržavanja zatvorske kazne napisao je memoare koje su mu holandski izdavači objavili pod naslovom „Titov tajni agent“ (Geheim agent van Tito), a potom je objavio još nekoliko intrigantnih naslova o podzemlju i poslovima tajnih službi. U knjizi je predstavljen kao jugoslovenski Džejms Bond i u njoj potanko objašnjava kako je za potrebe jugoslovenske tajne službe likvidirao mete u zemljama Istočnog bloka, Francuskoj, Švedskoj i Belgiji i pred čijim šarmom žene nikada nisu bile ravnodušne.

Od smrti njegove partnerke 2006. godine holandske vlasti odbile su da mu dodele bilo kakva socijalna primanja, smeštaj kao i zdravstvenu zaštitu. Zanimljiv je podatak da i kad su se venčali, Mitrić nije imao novca, pa je ceremonija u gradskoj opštini održana u ponedeljak,kada se parovi mogu venčati besplatno. Mitrić nikada nije priznao likvidacije, odnosno jeste, ali ovim rečima:

„Nisam ubio nikoga. Samo sam likvidirao neprijatelje države i kriminalce“, rekao je Mitrić.

Kako bi preživeo, u Holandiji je objavio par knjiga i drama, među kojima i Boj na Kosovu. 1992. bio je na ivici da se priključi srpskim paravojnim snagama, ali kako se nije usudio da se vrati na teritoriju bivše Jugoslavije ostao je u Amsterdamu. Tamo je tokom 1992. godine štampao letke preko kojih je pozivao na osvetu protiv neprijatelja Srbije. Kada ga je ministar Gerd Leers odlučio 2012. godine deportovati u Srbiju, Mitrić je već bio teško bolestan. Zadnje dane proveo je na tavanu jedne napuštene školske zgrade u istočnom delu Amsterdama. Pronađen je slučajno i u teškom stanju prevezen u bolnicu gde je ubrzo i preminuo.

Izvor: Espreso.rs/Express.hr

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *