UDIŠEMO OTROVE: U Nišu rekordna zagađenost, građani traže hitne mere!

U prethodna dva dana u Nišu merenja konstantno pokazuju rekordno zagađenje vazduha, najveće u ovoj grejnoj sezoni, pa su se društvene mreže u ovom gradu usijale zbog negodovanja građana. Povodom enormne zagađenosti, u Nišu, ali i drugim gradovima, oglasile su se i neke ekološke organizacije. Bunt je izazvalo to što nadležni ništa ne preduzimaju.

Građani na društvenim mrežama pozivaju nadležne da nešto tim povodom učine, a ekološka organizacija RERI traži od donosioca odluka da preduzmu hitne mere za suzbijanje zagađenja vazduha, u skladu s obavezama iz Zelene agende za Zapadni Balkan, na koju su se obavezali krajem prošle godine.

U Nišu je sinoć vidljivost bila naročito smanjena, a prema merenjima kvaliteta vazduha u ovom gradu PM10 čestice u vazduhu su povećane, pa je ocenjen kao jako zagađen. Neki su na društvenim mrežama delili slike sa sajtova na kojima se videlo da je Niš zagađeniji nego Peking!

Prema pisanju Južnih vesti, da je nivo zagađenja vazduha prešao nivo zabrinjavajućeg svedoče i čitaoci koji su se javljali sa komentarima da ne smeju da otvore prozor i da vazduh smrdi na dim.

Posebno je to bila primetno tokom popodneva i večeri prethodna dva dana, a merenja su pokazala da je i u vazduhu sinoć bilo 6 puta više suspendovanih PM čestica bilo nego što je to dozvoljeno.

Nišlije su zato reagovale na društvenim mrežama, traže hitne mere protiv zagađenja i da nadležni nešto konačno preduzmu.

„Koliko dugo mislite da vam deca budi zdrava ako ovo udišu?“, stoji u jednoj objavi na Fejsbuku uz sliku koja ilustruje zamagljenost vazduha.

 Plan kvaliteta vazduha je, inače, objavljen početkom decembra 2020. godine, ali većina mera koje su predložene su dugoročne.

Oglasila se i ekološka organizacija RERI koja je pokrenula kampanju „Ujedinjeni Balkan za čist vazduh“. Ekolozi od donosilaca odluka traže da politiku preorijentišu na hitne mere za suzbijanje zagađenja vazduha, u skladu s obavezama iz Zelene agende za Zapadni Balkan koju su potpisali u Sofiji 10. novembra 2020. godine.

Zelena agenda za region podrazumeva regulisanje prekograničnog uticaja zagađenosti vazduha, donošenje strategija za poboljšanje kvaliteta vazduha, podizanje kapaciteta sistema merenja kvaliteta vazduha i postupno ukidanje subvencija za ugalj. Napuštanje upotrebe uglja za proizvodnju struje najbitnija je mera za poboljšanje kvaliteta vazduha, a važnu ulogu može imati zamena kotlova u domaćinstvima ekoloških čistijim rešenjima, solarni paneli na krovovima kuća i zgrada i projekti unapređenja energetske efikasnosti

Ističu da stanovnici Zapadnog Balkana žive u otrovnom oblaku i da je neophodno da nadležni u tim zemljama i građani zajedno spreče prevremeno umiranje do 13.500 ljudi godišnje, od čega se većina slučajeva pripisuje izlaganju praškastim materijama, koje uglavnom potiču iz termoelektrana na ugalj.

Stanovnici Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Srbije i  Severne Makedonije podjednako su izloženi zagađujućim materijama u vazduhu. One dolaze i iz toplana i fabrika koje koriste fosilna goriva, a jedan od značajnijih faktora je i zastarela tehnologija grejanja u domaćinstvima. „Ujedinjeni Balkan za čist vazduh“ ističe značaj regionalne saradnje neophodne za transformaciju energetike i sistema zaštite životne sredine, koja bi istovremeno unapredila privredu i javno zdravlje, ističu u ovoj organizaciji.

Podsećaju da se PM čestice, kojih je bilo više od dozvoljenog u vazduhu u nekoliko gradova u Srbiji, pa i u Nišu prethodna dva dana, povezuju sa nizom bolesti, od onih koje pogađaju srce i disajne organe, preko dijabetesa, do neplodnosti i raka.

Inače, sinoć je rekordna zagađenost vazduha zabeležena i u drugim gradovima, kako svedoče brojne objave sa društvenih mreža. Prednjačiči su Čačak, Novi Pazar, Priština.

AFERA/M.Filipović

Foto: Fejsbuk/Srđan Nonić/Printskrin/Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *