UDRUŽENJE EFEKTIVA PROZIVA PROFESORKU: Danice, odakle ti 400.000 švajcaraca za stan?

Profesorka Ekonomskog fakulteta Danica Popović, koja je optužena za plagiranje i zloupotrebu autorskih prava, imala je kredit u švajcarcima, ali je dug od 400.000 švajcarskih franaka (363.000 evra) otplatila u celosti!

Istovremeno se zalagala za interese banaka, i to na štetu građana koji su bili zaduženi u švajcarcima.

Ovo potvrđuje Dejan Gavrilović iz udruženja Efektiva i dodaje da su Popovićeva i njen muž Boris Begović, profesor na Pravnom fakultetu, koristili akademske funkcije u privatne svrhe i skrivali da rade za banke.

Dodaje da se nameće pitanje odakle profesorima univerziteta toliki novac za otplatu kredita, ali i ističe činjenicu da je Begović u upravnom odboru jedne banke.

Duple funkcije

  • Kredit u iznosu od 400.000 švajcarskih franaka otplatila je jednokratnom uplatom. Odakle njoj i njenom mužu, profesoru Begoviću toliki novac, nije nam poznato. Ali nam je poznato da se cenjena profesorka zdušno zalagala za interes banaka, predlažući državi da ništa ne preduzima kada je reč o kreditima u švajcarcima, tvrdeći da korisnici treba da ih otplate kako je ugovoreno – priča Gavrilović za Kurir.

Dodaje da nije fer što su se u javnosti predstavljali samo kao profesori, a ne kao neko ko radi i za banke.

  • Oboje su lobirali protiv interesa korisnika kredita u švajcarskim francima. Govorili su da su ljudi mogli da predvide rast kursa franka. Prof. Popović je nekoliko puta, pretpostavljam, tekstovima koje su platile banke, zastupala tezu da je problem sa švajcarcima normalna pojava i da građani treba sve da otplate. Prof. Begović je primao platu od banke, a za nju nema dokaza, ali imam veliku sumnju da postoji nešto više od simpatije prema bankama za sve to što je pričala – kaže Gavrilović za Kurir.

U organizaciji potrošača Efektiva tvrde da ovaj bračni par u vlasništvu ima dva stana u Beogradu, od kojih je jedan od 120 kvadratnih metara, na tri nivoa, a drugi četvorosoban. U Efektivi postavljaju pitanje da li je bračni par ove nekretnine kupio od profesorskih plata.

Pozvali smo profesorku Popović za komentar na ovu temu, ali je ona spustila slušalicu nakon što je čula da zovemo iz Kurira i više se nije javljala na telefon.

Podsetimo, Popovićeva se nedavno našla u središtu skandala kad je protiv nje na Ekonomskom fakultetu pokrenut postupak zbog sumnje da je, prilikom prevoda knjige „Međunarodna ekonomija“, plagirala, odnosno prisvojila rad pokojnog kolege.

Prijavu za utvrđivanje plagijata podneo je student Aleksandar Jakšić.

Postupak preispitivanja njenog rada je u toku, a ukoliko se utvrdi da je izvršila plagiranje, jedna od kazni je i otkaz na fakultetu.

Izvor: Kurir

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *