UPALIO SE CRVENI METEO ALARM! Ovakvo vreme je OPASNO PO ŽIVOT

; Macura moli: Nikako danas po penzije!

 

Temperature između 34 i 38 stepeni danas će pogoditi najveći deo zemlje, a tropske vreline sutra će živu podići i do 40. podeoka, javljaju iz RHMZ-a. Zbog nesnosnih vrućina na snazi je crveni meteo alarm kao najveći stepen upozorenja.

– Crveni meteo alarm znači da je vreme veoma opasno, da su prognozirane naročito opasne vremenske pojave, toliko intezivne da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne čak i po ljudske živote, tj. dovesti do potencijalnog toplotnog udara ili pogoršanja stanja hroničnih bolesnika – kaže Đorđe Đurić, meterolog.

To što je u Bačkoj, Sremu, istočnoj Srbiji i regionu Beograda na snazi narandžasti meteo alarm, ne znači da je tu situacija mnogo lakša, kažu stručnjaci – i u tim krajevima vreme je opasno i može da ostavi teške posledice na stanovništvo, životinje i imovinu.

UV indeks u gornjim granicama

Još veća opasnost od paklenih temperatura preti od UV zračenja, koje će u narednih 48 sati imati krajnje vrednosti.

U skoro svim gradovima UV indeks biće crveni, između 8 i 10, a na Crnom Vrhu, Zlatiboru, Negotinu, Peći, Sremskoj Panalnci, Velikom Gradištu i u Vranju, on je ocenjen kao veoma visok, sa indeksom 11.

 

 

Najgore između 13 i 14 sati

– UV indeks biće naročito problematičan u planinama i višim delovima zemlje gde je rizik izlaganja suncu ekstreman i zahteva sve mere zaštite, mada je najbolje izbeći sunce ukoliko je to moguće, a naročito od 10 do 16 sati. Zračenje je najintenzivnije između 13 i 14 sati, dok je posle 16 sati zračenje gotovo zanemarljivo, te je to pravo vreme za plažu i sunčanje – dodaje on.

Svi u opasnosti

Upekla zvezda opasna je po apsolutno sve hornične bolesnike, a naročito za starije osobe, kažu lekari.

– Mi iz Hitne pomoći apelujemo na starije građane da ostanu u svojim kućama. Znamo da se danas dižu penzije, ali ako ikako mogu da sačekaju da vrićine prođu, jer ovo vreme može lako da bude pogubno po njihovo zdravlje. Topao vazduh od koga se jako teško diše trenutno je opasniji od sunčanih zraka, a oni koji zaista moraju da svoj posao obavljaju vani, treba da preduzmu brojne mere zaštite – kaže portparolka Hitne pomoći dr Nada Macura.

Lagana, prozračna i svetla odeća od prirodnih materijala samo je prvi faktor zaštite.

– Lepeze, šeširi, suncobrani, bez toga ne treba izlaziti napolje, baš kao ni bez bočica s vodom. Voda ne treba da bude ledena, ali umereno hladna prija. Savetujemo da se unose niskokalorične namirnice, kao što su salate, lubenice ili sladoledi, a do brzog rashlađenja dovešće i primena hladne gaze ili peškira na velike krvne sudove vrata. Ako se boravili u prostoriji sa rashladnim uređajem, pre nego što izađete napolje odstojite nekoliko minuta pred vratima, kako bi vam se telo aklimatizovalo – savetuje lekarka.

 

 

Danas i sutra pakao, prekosutra kiša

Nakon paklenog početka nedelje, od srede nas očekuje promenljivo oblačno, sa češćom pojavom kiše i lokalnih pljuskova sa grmljavinom uz postepeni pad temperature. U većini dana temperatura od 24 do 28 stepeni.

U regionu zbog vrućina umrlo šestoro

Prošlog vikenda zbog posledica visokih temperatura u Rijeci je kolabirao veliki broj mladih ljudi, a od srčanog udara preminulo je šest hroničnih starijih bolesnika. Iz zagrebačke Hitne pomoći savetovano je hroničnim bolesnicima, starijim ljudima, trudnicama i ljudima s decom da kada su velike vrućine ne izlaze između 10 i 17 sati.

 

Blic
Foto: Arhiva

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *