Urgentni dobio dve nove sale

Urgentni centar Kliničkog centra Srbije dobio je dve nove operacione sale – mikrohiruršku i neurohiruršku, a prvi pacijenti biće operisani u njima već danas. Iz Vlade najavljuju da je to uvod u obnovu nekoliko zdravstvenih ustanova.

Obnova dve sale u Urgentnom centru simbolično označava početak radova na obnovi sedam klinika, za koje je obezbeđeno 100 miliona evra – 70 miliona iz razvojne banke Saveta Evrope, a ostatak iz Evropske investicione banke.

Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović, koja je sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom obišla obnovljene sale, kaže da je obnova dve sale u Urgentnom centru bila uslov da se počne sa rekonstrukcijom još šest sala u KCS.

Ona je naglasila da je obnova kliničkih centara i bolnica u Srbiji prioritet Vlade Srbije, kako bi lekari mogli da rade u dobrim uslovima, a pacijenti mogli da imaju dobru uslugu.

„Radovi na obnovi sedam zdravstvenih ustanova u Beogradu treba da počnu krajem avgusta, početkom septembra. Radovi treba da budu gotovi do 2018. godine, a 2019. će biti godina kada je predviđen završetak obnove Instituita za kardiovaskularne bolesti Dedinje“, rekla je Mihajlović.

Ministar zdravlja pojasnio je da su radovi u dve sale u Urgentnom centru završeni nedelju dana pre roka i da to treba da bude primer kako treba da se radi obnova zdravstvenih ustanova.

„Sale su završene sedam, osam dana ranije. Takve firme nam trebaju i takvi ljudi nam trebaju da rade u zdravstvu. Imajte na umu da pacijenti već čekaju da uđu i da se ovde već danas, noćas i narednih dana rade operacije“, rekao je ministar.

On je kao primer loše prakse naveo KC Niš gde su probijeni rokovi za završetak radova, gde pojedinci, kako kaže, „prave kombinacije“.

„Nadležni organi takve stvari moraju da ispitaju do kraja. To ne sme da se dešava. Vlada izdvoji novac teško stečen za zdravstvo, a onda se nađe neko pametan i to ne može da se završi kako treba. Mislim da to nećemo dozvoliti“, zaključio je Lončar.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *