URNEBESNO OBRAZLOŽENJE VLADE: Nikolić se baškari u državnoj vili jer je „tako JEFTINIJE“, a evo koliko sve to ZAPRAVO KOŠTA!

Za rubriku „Verovali ili ne“. Bivši predsednik Tomislav Nikolić ostao je u državnoj vili na Dedinju u Užičkoj 23 u Beogradu zbog – ekonomičnosti!

Ovo je obrazloženje odluke koju je Vlada nedavno usvojila, a kojom je grandiozni objekat od 800 kvadrata u Užičkoj ulici 23 dat Nikoliću za boravak, ali i za prijem i boravak stranih gostiju u okviru saradnje sa Rusijom i Kinom pri kancelariji koju vodi.

„Blic“ je došao u posed obrazloženja, a na osnovu kojeg se da zaključiti da su Nikolić i Vlada ovim potezom u stvari mislili na građane.

– Radi obezbeđivanja funkcionalnijeg i ekonomičnijeg korišćenja nepokretnosti za reprezentativne potrebe, predlaže se promena namene i načina korišćenja određenih nepokretnosti za reprezentativne potrebe. Za sprovođenje ove uredbe nije potrebno obezbediti dodatna sredstva u budžetu Srbije – navodi se u obrazloženju odluke koju je potpisala premijerka Ana Brnabić.

Nikolić će tako od 10. novembra, kada odluka stupa na snagu, svoj skoro dugomesečni status ilegalca u najelitnijem delu prestonice konačno prebaciti u legalne vode. Istina, ovaj „ilegalac“ građane Srbije je veoma skupo koštao jer se za održavanje luksuznog objekta, za račune za struju, troškove obezbeđenja i osoblja mesečno izdvaja oko pet hiljada evra.

Nikolić sada može da bude miran da će barem u naredne tri godine biti pošteđen troškova i stresa selidbe, a sociolog Ratko Božović kaže da ga ne bi iznenadilo i da se u narednom periodu „promeni i vreme“.

– To je onaj sistem „imati i biti“. Očekujem da je sledeći korak da se promeni i vreme, onda ćemo imati večito proleće u Srbiji. Nije dobro na prečac stvarati posebne uslove za nekoga, mora se voditi računa o principijelnosti i kad se nekom nešto daje i kad se uzima. Prekoračena je mera u pravima i odgovornostima – napominje Božović.

Pred predsedničke izbore u aprilu 2017. godine, veliko komešanje je nastalo kada se odlučivalo da li će se Nikolić drugi put kandidovati. Kako mu istraživanja nisu davala izglede za pobede u prvom krugu, što je bio prvi kriterijum za imenovanje, rekao je da će se povući ako mu bude omogućeno da ostane u Užičkoj 23.

Od 31. maja, kada je predsedniku Aleksandru Vučiću predao državni pečat i posebnu zastavu, najpovlašćeniji političar u Srbiji je mimo propisa u državnoj vili. Za njegove potrebe u međuvremenu je formiran i Nacionalni savet za saradnju sa Rusijom i Kinom, u kojem je udomio svoje najbliže saradnike sa Andrićevog venca. Profesor na Fakultetu političkih nauka Zoran Stojiljković kaže da ga odluka Vlade nije iznenadila i da predstavlja svojevrsnu kompenzaciju Nikoliću za ranije zasluge.

– Očigledno je da je pronađen način da se formalno podrži nešto na šta inače neko nema prava. Takav način postao je u političkoj oligrahiji normalan – smatra Stojiljković.

Pokušali smo da dobijemo komentar od predsednice Vlade Ane Brnabić, ali ga nismo dobili do zaključenja ovog broja.

Izvor: Blic

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *