Uz himnu i gradu završeno redovno zasedanje Skupštine

Skupština Srbije završila je danas redovno prolećno zasedanje potvrđivanjem 21 sporazuma.

Redovno zasedanje završeno je himnom „Bože pravde“ i postrojenom Gardom na ulazu u Dom Narodne skupštine.

Skupština od 30. maja ulazi u period vanrednog zasedanja.

Pored poslanika vladajuće koalicije, današnjem glasanju prisustvovali su i poslanici opozicije iz Dveri i SRS.

Deo opozicije je u petak bojkotovao sednicu zbog nezadovoljstva načinom na koji je zakazana.

Potvrđeni su sporazumi o saradnji u oblasti odbrane sa drugim državama, o vazdušnom saobraćaju sa Kinom, kao i o turističkoj saradnji sa Belorusijom.

Skupština je potvrdila Memorandum o razumevanju između Vlade Srbije i UN o pružanju doprinosa u resursima multidimenzionalnoj integrisanoj misiji UN za stabilizaciju u Centralnoafričkoj Republici (MINUSCA), kao i Sporazum između Saveta ministara Albanije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore, Srbije i Slovenije o osnivanju Balkanskih vojnomedicinskih snaga.

Potvrđeni su sporazumi o vojno-tehničkoj saradnji sa Belorusijom i Slovačkom, o Nacionalnom programu javne železničke infrastrukture od 2017. do 2021, kao i izmene Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Rusije o međunarodnom drumskom saobraćaju.

Skupština je ratifikovala i Sporazum o statusu i funkcijama Međunarodne komisije za nestala lica, kao i Sporazum o osnivanju Regionalne kancelarije za saradnju mladih.

Potvrđen je i o potvrđivanju Sporazum Vlade Srbije i Vlade Češke o zaštiti ratnih grobova i vojnih memorijala.

Parlament je ratifikovao Sporazum Vlade Srbije i Vlade Specijalne administrativne regije Hong Kong Narodne Republike Kine o vazdušnom saobraćaju, kao i Sporazum Vlade Srbije i Vlade Hrvatske o prenosu nadležnosti za pružanje usluga u vazdušnom saobraćaju.

Potvrđen je i Sporazum o statusu i funkcijama Međunarodne komisije za nestala lica, kao i Sporazum Vlade Srbije i Vlade Nemačke o obavljanju plaćene delatnosti članova porodice članova diplomatskog ili konzularnog predstavništva.

Takođe, ratifikovan je i Sporazum Vlade Srbije i Vlada Francuske o bavljenju plaćenom delatnošću članova porodice članova zvaničnih predstavništava dve države, kao i Sporazum između Srbije i Portugala o zapošljavanju članova porodice diplomatskog i konzularnog osoblja.

Potvrđen je i Sporazum Vlade Srbije i Vlade Indonezije o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša, kao i Sporazum Vlade Srbije i Vlade Iraka o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša.

Ratifikovan je i Sporazum Vlade Srbije i Vlade Kirgiske Republike o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša, Sporazum Vlade Srbije i Vlade Kraljevine Tajland o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša, kao i Sporazum Vlade Srbije i Vlade Republike Gvatemale o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša.

Skupština je potvrdila i Sporazum iz Pariza, kao i Sporazum Vlade Srbije i Vlade Belorusije o saradnji u oblasti turizma.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *