Uz ovaj vodič pronađite SAVRŠENOG partnera i doživite NAJŽEŠĆI SEKS!

Za nekog je ljubav nešto što prosto treba detaljno isplanirati, poput spiska namirnica za naredni mesec, dok je za druge suština postojanja. Ove dve osobe se verovatno neće dobro razumeti, niti će ikada privući jedna drugu. Po sociologu Džonu Alanu Liju, jedna takva kombinacija zvala bi se „krivi spoj“. Takvi parovi nikada ne mogu biti srećni.

Prema njegovoj teoriji postoji šest boja ljubavi, odnosno tipova karaktera, od kojih su tri primarna.

Eros: Crvena

Kao nepopravljivi romantik živite u svetu mašte. Brak doživljavate kao večiti medeni mesec, pa ste preosetljivi na nesavršenosti. Vaš partner voli to što ste tako osećajni, ali to često biva i tačka razdora između vas. Seks je za vas krajnje istančan estetski doživljaj, jer ste usredsređeni na fizičku privlačnost i idealizujete lepotu. Tako drugi trajniji ljudski kvaliteti padaju u drugi plan. Vi želite seks što pre, jer se zaljubljujete „na prvi pogled“, i uživate u njemu.

Ludus: Plava

Vi ste igrač i privlači vas samo ono što je zanimljivo i neozbiljno. Broj partnera nije nešto na šta obraćate posebno pažnju i nemate nameru da ih uključujete u druge sfere svog života. Plaše vas vezivanja i svakodnevna viđanja. Širok je spektar osoba koje bi mogle da vam se dopadnu, a seks je za vas pre svega čisto zadovoljstvo – i to vaše. Često ne izostaje seksualna agresivnost, jer emocije pokušavate da držite pod kontrolom. Posle raskida brzo se oporavljate.

Storge: Žuta

Ako volite na ovaj način, vaša ljubav nije budalasta, kaže Li. Vaš odnos sa drugim osobama je stabilan i bazira se na poverenju. Ali, vi volite bez strasti i intenziteta. Definicija za ljubav vašeg života bi glasila: neko sa kim imam zajedničke interese i znam ga od ranije. Ljubav se rađa iz tog prijateljstva, mada ponekad taj proces zna da potraje. Seks nema neku veliku ulogu u vašem odnosu i obično dolazi kasno. A, kada dođe, obično je stidljiv i često ga izbegavate.

Mešanjem ova osnovna tri stila, po Liju, formiraju se naredna tri.

Mania: Ljubičasta

Vama je najvažnije u životu da budete voljeni. Ovaj tip nastaje mešanjem Erosa i Ludusa. Ljubav druge osobe je jedina stvar koja može da ojača vaše samopoštovanje. Barem vi tako mislite. Volite veoma intenzivno, ali se i plašite da ćete izgubiti voljenu osobu, pa vam je teško da uživate u vezi. Smatrate da je ljubav odgovor za sve i da ako ona postoji, nijedan problem nije nerešiv. Zato često možete prevideti krizu u vezi. Takođe, često ste veoma nesrećni.

Pragma: Zelena

Kombinacija je Storge i Ludusa. Pod ovaj tip načešće spadaju osobe ženskog pola, koje žele vezu koja će funkcionisati. Osećanja su podređena logici i sopstvenim željama i potrebama. Ovakve veze retko pucaju, jer su dobro isplanirane, a kriterijum za biranje partnera je sličnost. Ovaj tip ne zanima nepredvidiva, romantična ljubavna avantura, a muškarac iz snova je sveden na to – da li zna da kuva, koliko zarađuje, odgovara li roditeljima… Romantika je svedena na realno, a emocije su vešto iskontrolisane.

Agape: Narandžasta

Između Erosa i Storgea nalazite se vi. U ljubavi se dajete nesebično i izuzetno ste saosećajni prema partneru. Sve podređujete njemu, a lična korist vas ne zanima. I to ne samo kada je vaš partner u pitanju, već i bilo koji stranac na ulici. Volite duhovno i to vas ispunjava, dok vas to da budete voljeni ne interesuje nešto posebno. Zvuči poznato? Pa, recimo da bismo pod ovaj tim, osim vas, mogli da smestimo i Isus, Budu i Gandija. Za sociologa je ovo bio ideal, za koji je smatrao da svi parovi treba da ga dostignu.

Prava stvar ili „kratki spoj“

Mania tip je najčešći u adolescentskom dobu, kada doživljavamo ljubav prvi put. Ona je zato intenzivna i posesivna, ispunjena osećajem ljubomore i zavisnosti od druge osobe, koja se kreće između tačke ushićenja i depresije.

Ako ne prevaziđete ovaj tip do zrelog doba, postaćete naporni i vaše veze će trajati kratko. Naravno, mnogo zavisi i od toga sa kim ste u vezi. Jer, ako vas partner ne bude voleo na način na koji vi volite njega, to vam neće biti dovoljno.

Zato je veoma važno naći partnera koji pripada vašem ljubavnom stilu, savetuje Džon Li. Naravno, ništa ne garantuje srećni kraj vaše ljubavne priče, ali se makar možete potruditi da nađete sebi sličnoga. Sledeći njegovu teoriju, potrudite se da izbegnete suprotnosti, da ne bi došlo do „krivog spoja“. To bi za maniu bio storge, za erosa pragma, a za ludusa agape.

Ljubav je, sama po sebi, već dovoljno kompleksna, ne morate još više sebi da otežavate.

Izvor: 24sata.hr

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *