Užice vraća Tita?

Šef naprednjaka traži referendum za povratak spomenika Josipa Broza. Naime, na sednici Skupštine grada Užica danas će se ponovo naći inicijativa o vraćanju spomenika Josipa Broza Tita na Gradski trg, odakle je sklonjen 1991. godine u dvorište užičkog Narodnog muzeja.

Iako prethodne višesatne diskusije nisu dovele do izglasavanja da se spomenik vrati na mesto odakle je sklonjen pre 26 godina, Radivoje Papić, šef odborničke grupe SNS i istoričar koji je do pre mesec dana radio kao kustos u Narodnom muzeju (sada je u penziji), kaže da bi najpoštenije bilo da je raspisan referendum o vraćanju spomenika.

-Te 1991. godine stizale su pretnje da će minirati ili nekako unakazati Titov spomenik na trgu ukoliko ga ne sklone. Tadašnja vlast je odlučila da ovo umetničko delo vajara Frana Kršinića premesti u dvorište muzeja. Kada je spomenik postavljen u dvorište muzeja, on je zabetoniran i beton je naliven unutra do Titovih kolena. Mislim da bi sada i tehnički bilo teško premeštanje spomenika, koji sada možda ima oko 3,5 tona, a da bi bilo i rizično premeštanje spomenika jer bi mogao da se ošteti. S obzirom na to da je Tito za vreme Užičke republike komandovao iz zgrade u čijem se dvorištu sad nalazi i da je 15 minuta pre eksplozije u trezorima, kada je poginulo više desetina radnika, izašao iz trezora, bilo bi logično da spomenik ostane tu gde jeste. Ipak, najpoštenije bi bilo da je raspisan referendum o vraćanju spomenika na trg – rekao je Papić.

Inicijativu za vraćanje spomenika pokrenuo je SUBNOR 2013. godine i tada je sakupljeno 4.477 potpisa. Iste godine se slična tačka našla na sednici Skupštine grada. DSS je tada predložio da se ne prihvati da se glasa o ovoj inicijativi, pa je tako spomenik i dalje ostao na mestu gde je i danas. SUBNOR je poveo spor pred Upravnim sudom, koji je odlučio u korist boraca, pa su borci sa svojom inicijativom ponovo došli na dnevni red Skupštine grada.

Izvor: Republika.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *