UŽIVO SPEKTAKL! GRMI U MOSKVI, SLAVLJE NA DAN POBEDE: Rusija svetu pokazuje PONOS svoje armije! Vojnici marširaju Crvenim trgom kao jedan!

Na 73. godišnjicu kapitulacije nacističke Nemačke u Drugom svetskom ratu u Moskvi se održava vojna parada. Rusija na današnjoj vojnoj paradi prikazuje novo oružje, među kojim su i novi robotizovani tenk Uran-9 i novi oružani sistemi testirani na bojnom polju u Siriji.

Na Crvenom trgu je paradna jedinica žena-vojnika.

U stroju su polaznici Vojnog univerziteta Ministarstva odbrane Rusije, Voljskog vojnog instituta za materijalnu zaštitu i Vojne akademije za vezu „Budenoj“.

Polaznice obrazovnih ustanova službu obavljaju kao vojni prevodioci, stručnjaci za vezu, pozadinu i finansijske poslove.

Na Crvenom trgu je paradna jedinica Vojno-kosmičke akademije „Možajski“, jedne od najstarijih vojno-obrazovnih ustanova u Rusiji.

Pored tribina prolazi puk Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije.

Na Crvenom trgu su najmlađi učesnici parade. Defile čete Moskovske suvorovske škole, komanduje pukovnik Igor Jekimov.

Defile grupe koja nosi simbole Pobede, državne zastave Ruske Federacije i simbole Oružanih snaga Rusije.

Iza njih je četa počastvovanih stražara iz sastava tri različita vida oružanih snaga: kopnene vojske, vazdušno-kosmičkih snaga i vojno-pomorske flote.

Svečani defile vojske na Crvenom trgu otvara četa dobošara Moskovskog vojno-muzičkog instituta Ministarstva odbrane Rusije „Valerij Halilov“. Mladi muzičari zadaju tempo i ritam kretanja paradnog defilea. Predvodi ih šef instituta, priznati umetnik Ruske Federacije, pukovnik Aleksandar Gerasimov.

Ruski predsednik Vladimir Putin čestitao je svima Dan pobede, a zatim je proglasio minut ćutanja.

„Rusija je otvorena za dijalog i obezbeđivanje globalnog mira“, rekao je Putin i obratio se veteranima rekavši da su im današnje generacije bezgranično zahvalne.

Putin: Podvig sovjetskog naroda koji je spasavao svet od ropstva i holokausta sada pokušavaju da revidiraju, mi to nećemo dozvoliti.

Putin je čestitao Dan pobede građanima Rusije, vojnicima i oficirima, rekavši da će je to sveti praznik za čitavu zemlju, praznik opštenacionalnog ponosa.

Pre 73. godine završio se Veliki otadžbinski rat, nacizam je slomljen, uništeni planovi svetske dominacije. Ta dugo očekivana reč je odmah obišla čitav svet i svi su shvatili da je upravo Sovjetski Savez odigrao presudnu ulogu, naš vojnik je zaštitio čast svoje zemlje.

Međutim, sada to pokušavaju da precrtaju, da revidiraju istoriju. Mi to nikada nećemo dozvoliti. Uvek ćemo se ponositi što sovjetski narod nije posustao.Naš narod se borio na život i smrt, nijedna zemlja nije izdržala takvu najezdu. Ničem se ne može izmeriti hrabrost naših vojnika, poručio je Putin.Deveti maj objedinjuje sve generacije, svaka porodica ima svog heroja, rekao je Putin.

Ministar odbrane, general vojske Sergej Šojgu završio je obilazak vojske i uputio se ka centralnoj tribini kako bi podneo izveštaj predsedniku Ruske Federacije, vrhovnom komandantu oružanim snagama Rusije Vladimiru Vladimiroviču Putinu.

Izvor: Kurir

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *