UŽIVO SRBIJA PLIVA ZA ČASNI KRST: U Užicu prva doplivala Marina (35), u Čačku Anđelko (27), sprema se plivanje u Zemunu!

Veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje obeležava se danas, a širom Srbije će biti organizovana tradicionalna plivanja za Časni krst.

Da za prave vernike nema zime i izgovori ne važe, pokazalo se danas i u Čačku kad je u ledenoj zapadnoj Moravi, na Bogojavljenje, zaplivalo više plivača nego što ih se može videti na Svetog Iliju u sred leta. Do časnog krsta uputilo se 170 vernika, a prvi je stigao student Anđelko Kovačević.

„Ovaj osećaj se ne može opisati rečima. Voda jeste ledena, ali je toplo oko srca. Nije bitno ko je pobedio, svi mi koji smo danas skočili u ledenu vodu smo pobednici“, rekao je Anđelko.

Da uskoče u hladnu vodu nisu se libili ni oni od kojih se to najmanje očekuje. Najmlađi takmičar bio je jedan devetogodišnjak, čast pripadnica lepšeg pola odbranilo je šest devojaka koje su rame uz rame zaplivale za časni krst.

Dan kad su se, po jevanđelju otvorila nebesa i Bog se obratio ljudima, Hrišćani kao jedan od najvećih praznika proslavljaju već vekovima. A oni vernici koji plivaju za Časni krst simbolizuju sabornost i jedinstvo u veri.

„Plivanje u hladnoj vodi jeste test njihove vere i pobožnosti na određeni način. Onaj ko želi da dođe do Časnog krsta trebalo bi da posti Božićni post, da se ispovedi i pričesti i na taj način duhovno se pripremi za ovaj podvig, a ne samo fizički. U ovom slučaju takmičarski duh zaista bi trebalo da bude na zadnjem mestu“, rekao je Slobodan.

U čačanskom Domu kulture biće održana Bogojavljenska akademija na kojoj će pobednik,ali i ostali učesnici dobiti zaslužena priznanja.

11.10 – Marina Lazić (35) iz Užica prva je od 77 takmičara danas, na Bogojavljenje, doplivala do časnog krsta na reci Đetinji.

Marina, koja danas slavi 35. rođendan i koja se prvi pute odvažila da siđe u hladnu Đetinju i rame uz rame sa muškarcima zapliva do časnog krst, izjavila da je za nju ovo velika čast.

„Danas je tako divan dan, danas je moj rođendan i velika je čast plivati za časni krst. Meni se ispunila višegodišnja rođendanska želja i sad mogu u miru da proslavim rođendan“, ispričala je Marina.

„Voda nije bila tako hladna, nije tako strašno kao što ljudi pričaju, može da se podnese“, objašnjava Marina, ne skidajući osmeh sa lica i kaže da preporučuje svim hrabrim ljudima da probaju.

Izvor: Kurir

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *