Vakcina za Koronu tek krajem 2021. godine!


Najverovatniji ishod, kaže profesor Radovanović, jeste da će virus tek vakcinacijom biti stavljen pod kontrolu.

  • Tek sada počinje prva faza kliničkog ispitivanja na ljudima. U oko četrdeset laboratorija završili su ispitivanje na životinjskim modelima i nije imala štetne efekte. Sada treba da se istraži njen efekat na relativno malom broju ljudi. Zatim sledi druga faza, gde se posmatra zaštitni efekat, da li i koliko štiti. U trećoj fazi to se radi na većem broju ispitanika – ukazuje on.

Međutim, pitanje je da li će sve ići po planu i vrlo je verovatno da će mnoge od tih vakcina biti nedelotvorne ili će imati neželjene efekte.

  • Optimisti kažu da će ove godini biti napravljena vakcina. To može ako se radi na brzinu i ako se ne vodi dovoljno računa o bezbednosti i efektivnosti. Realnije da to bude narednog proleća ili leta. Recimo, ako prvo naprave Amerikanci, oni će je prvo ponuditi svojoj populaciji, a kad naprave višak, prodavaće je drugima. Tako da kod nas bismo mogli da je očekujemo tek krajem iduće godine. U naslednoj materiji virusa postoje minimalne varijacije, pa bi vakcina bila efikasna u celom svetu. Osim ako ne dođe do znatnije mutacije virusa, ali zasad toga nema – smatra prof. Radovanović.

Naučnici iz Južne Koreje tvrde da se Covid-19 vratio kod onih koji su ga preležali. Pitanje je koliko godina traje imunitet, ali svakako nije reč o trajnom imunitetu.

  • Izgleda da se antitela zadržavaju vrlo kratko. Postoje drugi mehanizmi zaštite organizma, takozvani ćelijski imunitet koji bi mogao da odigra ulogu. Ipak, još uvek je rano govoriti kakva je zaštita. Svakako da je napredak ogroman i ni za jednu bolest nismo tako brzo sticali informacije kao za Covid-19, ali ne može odjednom sve – kaže prof. dr Radovanović.

Imunolog Univerzitetske dečje bolnice Tiršova Srđa Janković kaže da Srbija drži epidemiju pod kontrolom.

  • Dosta uspešno kontrolišemo epidemiju na kraju šeste nedelje, ali se samo plašimo da to kažemo naglas. Uspeli smo da postignemo zaravnjenje, ali da bi se ispratio trend, treba nam više vremena. Nadam se da je ovo pravo smanjenje epidemije, a ne samo neko trenutno zaravnjenje – rekao je Srđa Janković.
  • Izvor: Srbija Danas

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *