VANDALIMA SA KOŠUTNJAKA PRETI TRI GODINE ROBIJE: Izgrednici iza rešetaka zbog seče stabla za 1. maj!

Protiv osoba koje su iz obesti posekle drvo u zaštićenom prirodnom dobru biće podneta krivična prijava, rečeno Kuriru u Šumskom gazdinstvu Beograd

Seča stabla u Košutnjaku za prvomajske praznike biće tretirana kao krivično delo zato što se posečeno drvo nalazi u zaštićenom prirodnom dobru i protiv odgovornih osoba će biti podneta krivična prijava, potvrdio je za Kurir Zoran Đukanović, zamenik direktora Šumskog gazdinstva Beograd.

Kako objašnjava, po Zakonu o šumama, za bespravnu seču do jednog kubnog metra drveta sledi prekršajna prijava s kaznom do 10.000 dinara, a ako je posečeno preko jednog kubnog metara, podnosi se krivična prijava protiv odgovornih lica.

– S obzirom na to da se radi o zaštićenom prirodnom dobru, seča drveta tretiraće se kao krivično delo i biće podneta krivična prijava za seču šume u zaštićenom prodručju. O visini kazne za posečeno stablo odlučiće sud, ali iz dosadašnjeg iskustva, obično se dosuđuju uslovne kazne zbog raznih olakšavajućih okolnosti – kaže Đukanović i dodaje da je pooštravanje kaznene politike jedini način da se spreči seča šume.

U Upravi za šume Ministarstva poljoprivrede kažu da je seča šume regulisana članovima 265, 274 i 275 Krivičnog zakonika. Konkretno, ono što su za praznik učinili vandali je najpreciznije regulisano članom 274, koji za onoga ko protivno propisima izvrši seču ili krčenje šume ili oštećuje stabla u zaštićenoj šumi predviđa kaznu zatvora od tri meseca do tri godine.
U „Srbijašumama“ kažu da je nemili događaj u Košutnjaku presedan, jer se u poslednjih 20 godina nije desilo da se za prvomajske praznike u zaštićenom dobru izvrši bespravna seča.

– „Srbijašume“ su pre praznika apelovale na izletnike da štite šumu od požara i gase vatre nakon piknika – kaže Suzana Milićević, PR menadžer „Srbijašuma“.

Povodom vandalskog čina prvi se oglasio ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan i predložio da se podnesu krivične prijave protiv neodgovornih izletnika.

Žarko Malinović, sekretar Udruženja za trgovinu Privredne komore Srbije, ističe da koristi od prvomajskih praznika imaju najviše mali diskonti i komšijske prodavnice, jer ljudi nemaju živaca da čekaju u redovima u velikim marketima. Veći je i turistički promet zbog dolaska stranih gostiju pa su i hotelijeri i ugostitelji zaradili.

Izvor: Kurir

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *