VELIKA PANIKA U POLJSKOJ: PREISPITUJU SVOJE ČLANSTVO U NATO

Srbija Danas/Agencija

POLJACI U STRAHU: Moć ruskih lovaca SU-30 sve veća

Foto: Profimedia

H-32 je ruska krstareća raketa klase vazduh-zemlja sa dometom do 1.000 kilometara

Nakon dobijanja teške rakete klase vazduh-zemlja, pravljene na bazi hiperzvučne rakete H-32 sa pogonom na tečno gorivo, ruski lovci Su-30SM će značajno će povećati sopstvenu moć, piše poljski list „Difens 24“.

– Zahvaljujući teškim raketama klase vazduh-zemlja velikog dometa, Su-30SM će moći da dopuni bombardere Tu-22 i Su-34, povećavajući ofanzivni potencijal Rusije i na operativnom i na strateškom nivou – navedeno je u članku.

Takva hiperzvučna raketa koristiće se ne samo na Su-30SM, već i na avionu Tu-22, a takođe i na lovcima-presretačima MiG-31BM, koji se trenutno prilagođavaju za upotrebu raketa „Kindžal“.

Ranije je list „Izvestija“, pozivajući se na izvore u vojno-industrijskom kompleksu, saopštio da ruski inženjeri razvijaju novo moćno naoružanje za opremanje Su-30SM. Prema mišljenju stručnjaka, koji su govorili za „Difens 24“, reč je o opremanju „suhoja“ hiperzvučnom raketom Iks-32 sa pogonom na gorivo u tečnom stanju, koja je ranije korišćena samo na bombarderima dalekog dometa Tu-22M3.

„Suhoj“ Su-30SM je višenamenski lovac. On može da se koristi i danju i noću, u jednostavnim i kompleksnim meteorološkim uslovima.

Su-30SM se takođe može koristiti za upravljanje grupnim borbenim akcijama za gospodarenje u vazduhu, uništavanje desanta neprijatelja u vazduhu, kao i za sprovođenje vazdušnog izviđanja i uništavanje kopnenih ciljeva u jednostavnim i teškim meteorološkim uslovima.

H-32 je ruska krstareća raketa klase vazduh-zemlja sa dometom do 1.000 kilometara i brzinom od 4.000-5.400 kilometara na sat. Zvanično je puštena u upotrebu krajem 2016. godine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *