VELIKI USPEH SRPSKIH LEKARA: Hirurzi Beograđaninu izvadili tumor iz mozga dok je bio budan!

Pacijentu iz Beograda tumor mozga je uklonjen dok je on bio budan.

To je prva takva intervencija koja se radi na Klinici za neurohirurgiju Kliničkog centra Srbije, iako su stručnjaci ove ustanove pre 20 godina, radili operacije u budnom stanju kod pacijenata sa epilepsijom.Posle otvaranja lobanje, u potpunoj anesteziji, pacijent je tokom čitave operacije bio u budnom stanju ili u fazi kao da spava, kako bi i sam asistirao tokom intervencije.

„Cilj operacije je da izvadimo tumor kompletno i da njegove osnovne funkcije ostanu netaknute i da se onda vremenom i te druge funkcije, pamćenja, zapamćivanja, kratkoročne memorije, da one budu očuvane i da se nakon operacije, oporave“, rekao je neurohirurg Dragan Savić sa Klinike za neurohirurgiju.

Neuropsiholog Gordana Tomić sa Klinike za neurologiju Srbije kaže da je tokom operacije kolege obaveštavaju gde se nalaze trenutno, koja je lokalizacija intervencije i da ona zatim pacijenta pita da li može da razume šta je pročitala i da li može da razume šta ona govori.

„Bolesnik mora da bude u stanju da u svakom trenutku sarađuje sa nama, suština je da iz operacije izađe bez oštećenja funkcija mozga koje su bile sačuvane pre operacije“, kaže Branko Milaković, načelnik Anestezije i reanimacije na KCS.

Na Klinici za neurohirurgiju godišnje se uradi više od 2.000 operacija. Kod najmanje 15 pacijenata, tumor bi trebalo uklanjati na takav način.

„Neurohirurška klinika zaista ima tradiciju praćenja savremenih tokova. U poslednjih nekoliko godina značajno, ne samo zbog entuzijazma, već podrške uprave i ministarstva, promil šaljemo u inostranstvo, uveli smo nove procedure koje se nisu radile u našoj zemlji“, rekao je direktor Klinike za neurohirurgiju prof. dr Miloš Joković.

Tim od 15 stručnjaka operisao je duže od četiri sata. Tumor je u potpunosti uklonjen, a u narednom periodu videće se da li je pacijent zadržao sve funkcije koje nisu već bile oštećene.

Izvor: Kurir

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *