(VIDEO) Milojko Pantić održao lekciju Nemanji Matiću podsetivši ga na opsadu Sarajeva!

Fudbaler Manchester Uniteda i reprezentativac Srbije, Nemanja Matić je odbio da nosi cvijet maka na svom dresu tokom „nedjelje sjećanja“, kazavši da ga to podsjeća na NATO bombardovanje Srbije 1999. godine. Cvijet maka obilježava sjećanje na vojnike stradale u Prvom svjetskom ratu.

Da je Nemanja Matić „polupao lončiće“ pojasnio mu je i legendarni TV komentator i novinar iz Srbije Milojko Pantić. Pantić je u svom video prilogu objasnio Matiću šta simbolizira cvijet maka i da nema veze sa NATO bombardovanjem Srbije. Podsjetio je Pantić i na velikog poetu Izeta Sarajlića koji je napisao pjesmu „Večeras ćemo za njih voljeti“ posvećenu crvenim makovima iz vojničkih stradanja 1918. godine i tako dao veliki doprinos balkanskoj kulturi sjećanja na ovaj događaj. Pantić je također podsjetio Matića i da su njegovi sunarodnjaci i nekadašnji zemljaci četiri godine držali pod opsadom, bombardovali i granatirali građane Sarajeva.

Milojko Pantić održao lekciju Nemanji Matiću podsjetivši ga na opsadu Sarajeva

Milojko Pantić održao lekciju Nemanji Matiću podsjetivši ga na opsadu Sarajeva!Fudbaler Manchester Uniteda i reprezentativac Srbije, Nemanja Matić je odbio da nosi cvijet maka na svom dresu tokom "nedjelje sjećanja", kazavši da ga to podsjeća na NATO bombardovanje Srbije 1999. godine. Cvijet maka obilježava sjećanje na vojnike stradale u Prvom svjetskom ratu.Da je Nemanja Matić "polupao lončiće" pojasnio mu je i legendarni TV komentator i novinar iz Srbije Milojko Pantić. Pantić je u svom video prilogu objasnio Matiću šta simbolizira cvijet maka i da nema veze sa NATO bombardovanjem Srbije. Podsjetio je Pantić i na velikog poetu Izeta Sarajlića koji je napisao pjesmu "Večeras ćemo za njih voljeti" posvećenu crvenim makovima iz vojničkih stradanja 1918. godine i tako dao veliki doprinos balkanskoj kulturi sjećanja na ovaj događaj. Pantić je također podsjetio Matića i da su njegovi sunarodnjaci i nekadašnji zemljaci četiri godine držali pod opsadom, bombardovali i granatirali građane Sarajeva.

Posted by Retrospektiva on Wednesday, November 14, 2018

Izvor: Oslobodjenje.ba

 

 

One thought on “(VIDEO) Milojko Pantić održao lekciju Nemanji Matiću podsetivši ga na opsadu Sarajeva!

 • 16. новембра 2018. at 07:10
  Permalink

  Milojko Pantiću! Puna su ti usta otrova. Lazi o Sarajevu su stranim zapadnim sluzbama u toku rata bile poznate. NAPOMENA: Uzi dio Sarajeva 1/3 (jedna trecina) muslimana su bili u unutrasnjem prstenu Srba. Iza srpskih teritorija (ledja) bio je vanjski muslimanski prten. Tako da su srbski vojnici napadani iznutra I sa vanjskih muslimanskim prostora. Predajom aerodroma UMPROFOR, -u srpske opstine su ostale bez izlaza. Iz Vogosce su koristili sumski put za Romaniju samo ako nije kisno I zimsko vrijeme. “Zao mi je tvojih proljevenih suza, stnovnice Srbije”.
  Dušan Šehovac: Lažna Mapa opsade Sarajeva
  Dušan Šehovac, sociolog, živi na Ilidži, lokalni heroj koji razmišlja globalno, svoj i ničiji, a sa svima povezan, pokušava da spoji akademsko, aktivističko i ljudsko promišljanje, misli humanistički aktivno radi na pozitivnim promjenama zajedno sa drugima, voli da bude dio mreže aktivista, rasuđuje i svojom dušom. Obožava da se ne slaže i sa samim sobom.
  Povodom izlaganja Mape “opsade Sarajeva” u britanskoj Nacionalnoj biblioteci Šehovac je, za portal infomediabalkan, rekao da se radi o jednoj od najvećih i najčešćih laži koje današnje Sarajevo prodaje svjetskoj javnosti o ratnom Sarajevu.
  “Prva laž: Ovo nije Mapa opsade Sarajeva, koje ima deset opština, nego je ovo mapa o četiri opkoljene, podijeljene sarajevske opštine (Stari Grad, Centar i dijelovi Novog Sarajevo i Novog Grada). Druga laž: Nisu Srbi a ni njihova artiljerija bili raspoređeni na potezu od Rajlovca -Rečice – Mijatovića kose- Žuči –do Golog Brda, a takođe, nisu bili ni na Mojmilu.Treća i četvrta laž koju ponavljaju u opisu Mape je: Na Sarajevo je izvršena agresija od strane Srbije i Crne Gore, i nema poginulih nego su sve žrtve ubijene, zna se od koga” navodi Šehovac.
  Prijeratno Sarajevo je imalo deset opština ( Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad, Ilidža, Hadžići, Vogošća, Ilijaš, Trnovo i Pale) , a na mapi su prikazane četiri opštine (Stari Grad, Centar i dijelovi Novog Sarajevo i Novog Grada). Istina je da je srpska artiljerija bila raspoređena na ratnim linijama iznad Baščaršije do padina Trebevića ( Bulozi-Hreša-Faletići do Zlatišta), ali i na drugim urbanim dijelovima podijeljenih opština.
  “Tokom građanskog rata u podijeljenom Sarajevu Srbi su živjeli u gradskim urbanim dijelovima Novog Sarajeva, Novog Grada, Ilidže, Hadžića, Vogošće, Ilijaša, Trnova i Pala. Većina linija razdvajanja, spskih vojnika i artiljerije nalazila se u urbanim zonama. Bošnjački vojnici i njihova artiljerija nalazila se na brdima koji su opkoljavali urbane centre ovih opština.
  Eksperti našnje Sarajevo prodaje svjetskoj javnosti o ratnom Sarajevu. “Autori mape ne pokazuju od čega je stradalo 2.662 vojnika Vojske Republike Srpske i većina od 1.074 civila u Sarajevu i oko Sarajeva. Na njoj u dijelu Sarajeva pod kontrolom Armije BiH nema nijednog artiljerijskog oruđa, niti snajpera” naglašava Šehovac i pita se od čega je onda stradalo 2.736 Srba.
  Za kraj Dušan Šehovac je citirao Ivu Andrića koji piše “Bosanske kasabe i varoši pune su priča. U tim ponajviše izmišljenim pričama krije se, pod vidom neverovatnih događaja i maskom često izmišljenih imena stvarna i nepriznavana istorija toga kraja, živih ljudi i davno pomrlih naraštaja. To su one orijentalne laži za koje turska poslovica veli da su “istinitije od svake istine”, a za sve one koji su ga pročitali poručuje da se vrate nazad na citat i čitaju ga tako da zamijene riječ “priča” sa riječju “mapa”.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *