(VIDEO) OVO JE RUSKI LETEĆI BROD: Jedini te vrste na svetu, a sada kreće i u serijsku proizvodnju!

U Ruskoj Federaciji planiraju da obezbede uslove za proizvodnju aviona-amfibije A-40 „Albatros“. Ovu vest su internet portalu RIA Novosti preneli predstavnici Objedinjene aviostrojne korporacije- OAK, koja sa svojim eksponatima učestvuje na izložbenoj manifestaciji „Hidroaviosalon-2018“.

Ova manifestacija se održava od 6-9. septembra u gradu Gelendžik, koji se nalazi u Krasnodarskom kraju na jugu Rusije. Ona se organizuje na teritoriji aerodroma koji je ujedno i opitno-eksperimentalna baza PAO „TANTK imeni G. M. Berieva“. Organizator ovog Hidroaviosalona je Minpromtorg, a glavni njegov pokrovitelj korporacija OAK.

A-40 „Albatros“ (Be-42, projekat „V“ po NATO kodifikaciji „Mermaid“) predstavlja najveći avion-amfibiju na svetu. On je razvijen kao zamena za njegovog prethodnika Be-12 kome je osnovna namena bila borba protiv neprijateljskih podmornica.

Njegov prvi let je izveden još 1986. godine. Prvo je poleteo sa stabilne kopnene površine, a posle toga i sa vodene površine. Projekat daljeg razvoja ovog aviona je okončan dobro poznatim kolapsom SSSR-a.

Maksimalna uzletna masa A-40 dostiže impozantnih 90 tona, i nijedan avion takvog tipa se po ovom parametru ne može porediti sa džinovskom ruskom pticom. Da bi ova grdosija od letelice mogla da dobije takvo ubrzanje koje je neophodno da se avion odvoji od vodene površine i uzleti visoko na nebo, potreban je izuzetno snažan pogon. Inženjeri „Albratosa“ su ovaj problem rešili ugradnjom dva osnovna dvoprotočna turbo-mlazna motora D-30KVP (snage 2 h 117,68 kN) + dva dopunska tzv „buster“ turbo-mlazna motora RD-60K koja se nalaze iza osnovnih motora.

On sam po sebi predstavlja “leteći brod“ koji je konstruisan po šemi visokokrilca sa umereno strelastim krilom i repnom površinom koja ima oblik slova „T“.

Avion je dugačak 45,70 metara, a raspon osnovnog krila praktično je analogna njegovoj dužini i dostiže 42,50 metara. Ukupna površina krila iznosi 200 m2. Visina aviona je 11,07 metara. Što se tiče brzinskih karakteristika, „Albatros“ je podzvučni avion a njegova maksimalna brzina je 800 km/č (krstareća brzina je oko 720 km/č). Praktični plafon leta je 13,000 metara, a dolet i do 4,100 kilometara sa maksimalnim opterećenjem. Može da ponese i do 6,500 kg različitog ubojnog tereta (uglavnom dubinske bombe i različiti tipovi torpeda).

Posada se sastoji od 4-8 članova.

Izvor: Kurir

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *