(VIDEO) RUSIJA POGODILA NATO U AHILOVU PETU: Moskva zadala težak udarac članicama Alijanse, sad su u ozbiljnom problemu!

Odbijanje ruske avio-kompanije „Volga-Dnjepar“ da produži ugovor sa NATO o raspoloživosti aviona za transport teške vojne tehnike predstavlja ozbiljan udarac Rusije na „ahilovu petu“ NATO, piše nemački list Frankfurter algemajne cajtung.

Bundesver i oružane snage drugih država NATO-a predviđaju ozbiljna ograničenja svojih borbenih mogućnosti zbog te odluke.

Ranije su transportni avioni tokom više od decenije prevozili veći deo vojne tehnike u zone konflikta, uključujući teška samohodna oružja, tenkove, transportne i vojne helikoptere u Mali i Avganistan.

Vojna avijacija Nemačke nema strateške transportne avione koji mogu da prevoze takav teret. Čak ni novi A400M koji su počeli da se koriste nisu predviđeni za prevoz tereta velikih dimenzija.

Na kraju je NATO zaključio sporazum sa rusko-ukrajinskom kompanijom „Ruslan“ i od tada se na aerodromu u Lajpcigu stalno nalaze dva Antonova spremna za poletanje.

 

Nakon nastalih problema između Rusije i Ukrajine zaključen je novi sporazum sa svakom od kompanija posebno. Na kraju je ruska firma ponudila NATO-u 12 transportnih aviona, a ukrajinska samo sedam.

Ako „Volga-Dnjepar“ ne produži dogovor sa Alijansom, NATO, uključujući Bundesver, od naredne godine će morati da traži novi transport za svoj teški teret. U Nemačkoj smatraju da je to odgovor Rusije na sankcije EU i SAD.

 

List navodi reči predstavnika nemačke partije Zelenih Tobijasa Lindnera, koji kaže da je strateška transportna avijacija „ahilova peta NATO-a“. Sada je potreban plan B kako bi postojala mogućnost prevoza vojne tehnike, pišu nemački mediji.

 

Izvor: Kurir.rs/Frankfurter algemajne cajtung

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *