Izjava reditelja filma „Posljednji tango u Parizu“ iz 1972. šokirala je svet. Bernardo Bertoluči priznao je da je snimio neslavnu scenu silovanja bez da je glumici Mariji Šnajder otkrio šta će se dogoditi.

– Nisam želeo da Marija odglumi poniženje i bes. Hteo sam da oseća taj bes i poniženje. Nikada se više nismo videli, mrzela me celi svoj život, kazao je reditelj ‘Posljednjeg tanga u Parizu’ Bernardo Bertoluči u intervjuu 2013. godine koji se tek sada pojavio u javnosti.

– Marlon Brando i ja smo doručkovali na podu stana u kojem smo snimali. Imali smo pecivo i maslac. Pogledali smo jedan drugoga i bez reči smo znali šta oboje želimo – detaljnije je objasnio reditelj.

– Na neki način, bio sam grozan prema Mariji Šnajder jer joj nisam rekao šta će se dogoditi – dodao je Bertoluči kao i činjenicu da ipak ne žali zbog svoje odluke.

U spomenutoj sceni, tada 48-godišnji Brando silovao je tada 19-godišnju Šnajder.

MARIJA JE O TOME VEĆ PRIČALA

O mučnom iskustvu progovorila je i sama Marija u intervjuu za DailyMail 2007. godine. Tada je rekla da je osećala kao da su je silovali i reditelj i glumac.

– Marlon mi je rekao: ‘Ne brini, to je samo film’.Tokom te scene moje suze su bile stvarne, kazala je Šnajder.

– Nakon snimanja te scene, Marlon me nije tešio niti mi se izvinio. Srećom, scenu nismo ponavljali – rekla je tada glumica, koja je 2011. umrla od raka u 59. godini.
Kada je umrla, Bernardo je rekao da oseća ‘kao da joj je oduzeo mladost’.

Šnajder je tek kasnije u životu shvatila da je trebalo da tada nazove svog advokata ili agenta jer je nitko nije trebao siliti da radi stvari koje nisu u scenariju, ali tada ona to nije znala.

Nakon premijere filma, francuska glumica više nikada nije snimila ni jednu provokativnu scenu u životu. Nakon uspeha ‘Posljednjeg tanga u Parizu’, Marija je upala u vrtlog droge, a za svoj tadašnji život rekla je da je bio ‘rock’n’roll’.

OSUDA IZ HOLIVUDA

Kasnije je postala zavisnik od droge, te je pokušala i samoubistvo. Iz ličnog pakla tada ju je izvukla osoba koju je zvala ‘anđelom čuvarom’ s kojom je bila u vezi, ali nikada nije htjela da otkrije identitet te osobe.

Nakon što je rediteljev intervju počeo kolati medijima, holivudske zvezde žestoko su osudile i Branda i Bertolučija.

– Nikada više neću na isti način gledati ovaj film, kao ni Marlona i Bernarda. Ovo je odvratno, besan sam – napisao je Kris Evans.

Chris Evans

@ChrisEvans

Wow. I will never look at this film, Bertolucci or Brando the same way again. This is beyond disgusting. I feel rage http://bit.ly/2fVe1eq 

Bertolucci Admits He Conspired to Shoot a Non-Consensual Rape Scene in ‘Last Tango in Paris’

He didn’t tell star Maria Schneider because he „wanted her reaction as a girl not as an actress.“

elle.com

Glumica Džesika Čestejn rekla je da joj se smučilo kada je saznala da su reditelj i glumac planirano izveli napad na glumicu.

#EvanRachelWould

@evanrachelwood

I second that. This is heartbreaking and outrageous. The 2 of them are very sick individuals to think that was ok.

Jessica Chastain

@jes_chastain

To all the people that love this film- you’re watching a 19yr old get raped by a 48yr old man. The director planned her attack. I feel sick. https://twitter.com/ELLEmagazine/status/804910484587773952 

Mnogi su primetili da, iako je Marija godinama tvrdila da je zaista silovana, svi su joj tek poverovali kada je Bertoluči to sam priznao.

Intervju s rediteljem pogledajte ovde: