(VIDEO)ASADOVA BITKA VEKA SAMO ŠTO NIJE POČELA: Najmoćnija legija ide na Idlib!

Према војном извору, цела Пета легија је у уторак добила наређење из Врховне команде Сиријске арапске војске (САА) о њиховом премештању у покрајине Идлиб и Хама. Поједини делови Пете легије обављаће нову операцију у северној Хами, док ће њихове друге јединице помагати Тигровима у њиховој предстојећој операцији на југоистоку Идлиба.

Пета легија САА на путу према Идлибу и северној Хами (Фото: Јутјуб)

Пета легија је формирана убрзо након доласка руске војске 2015. године и углавном су распоређени у близини линија Исламске државе. У прошлости су учествовали у офанзивама на Палмиру, Ал-Сукну, Деир ез Зор, Дару и Ал-Сафу.

Поред њих, током протеклих неколико дана, неколико јединица Четврте дивизије Сиријске арапске армије (САА) преусмерено је из Ал-Сувејде на линије фронта у северној Латакији и на северозападу Хаме. Четврта дивизија се тренутно припрема за евентуалну војну операцију против преосталих радикалних милитаната у демилитаризованој зони око провинције Идлиб. Међутим, операције тек треба да се потврде. Милитанти су у протеклих неколико недеља више пута кршили руско-турски споразум о демилитаризованој зони. Чак су и употребљавали хемијско оружје за гађање насељених области у Алепу 24. новембра, чиме су ранили више од 100 цивила.

Раније овог месеца, сиријски и либански извори извештавали су да влада и његови савезници размишљају о војној операцији против милитаната у Идлибу. Посебан руски председнички изасланик у Сирији, Алекандер Лаврентијев, такође је на недавној конференцији за новинаре нагласио да је Русија спремна да подржи напоре за елиминацију терориста Ал Каиде. Упркос свим овим показатељима приближавања војне операције у Идлибу, Русија и влада из Дамаска ће вероватно одлучити да дају споразуму о демилитаризованој зони другу шансу, ако Турска предузме праве кораке да га спроведе.

 

Извор: Правда

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *