(ВИДЕО)Трудница примала 26.000, а шефу уплаћивала 30.000 динара! Ова прича пркоси здравом разуму

ОВО ИМА САМО У СРБИЈИ:

 31-07-2019 17:19 Фокус 9 Србија Друштво ВидеоДок је била трудна, Снежана Пешовић из Београда је од послодавца примала плату 26.000 динара, а њему уплаћивала 30.000 динара месечно.

Снежана Пешовић (Фото: Јутјуб)

Прича Снежане Пешовић пркоси здравом разуму. Она је мајка деветомесечне бебе. Од 2007. године радила је непријављена. Када је остала у другом стању, здравствена књижица била јој је неопходна. Послодавац је пристао да је пријави, али услов је био да она њему даје новац за доприносе.

Иако му је дала 104.000 динара, он јој доприносе није уплатио. Има бебу од девет месеци и готово да нема од чега да живи.

“Пријављена сам на плату од 35.000. Доприноси износе 21.342 динара и све сносим ја. То је био један од услова да ме газда пријави” каже Снежана Пешовић.

Уз уговор о раду, наводи, морала је да потпише и бланко уговор о отказу.

“Бланко папир, без имена фирме, без печата и без потписа. На предњој страни је написано да потпишем четири примерка и на дну стоји мој потпис”, објашњава мајка деветомесечне девојчице.

Каже да је била у петом месецу трудноће и да није имала избора.

“Нисам имала право ни на слободан дан ни на плаћени годишњи одмор. За сваку смену, када бих изостала, морала сам да платим колегиници да ме замени”, прича Снежана.

Тврди да је новац давала и послодавцу. Њена званична плата била је 35.000 динара. Од тога је за доприносе послодавцу давала 21.000. Тако је било до тренутка када је због трудноће могла да ради свега пола месеца. Од тада, њена плата је износила око 26.000 динара, а газди је од тог новца давала 9.000, као разлику до плате на коју је била пријављена.

Када се подвуче црта на крају месеца, она је од послодавца добијала 26.000 динара, а њему исплаћивала 30.000.

Несавесне послодавце треба пријавити 

Из Центра за маме наводе да је понашање послодавца недопустиво и кажњиво.

„Такво поступање је кажњиво, али само ако се пријави. Не постоји нико ко зна пословну ситуацију некога, од те особе саме“, истиче директорка Центра за маме Јована Ружичић.

Снежана је послодавца пријављивала више пута. И док је радила непријављена и док је била на породиљском. Тврди да од инспекције није добила никакав одговор. На последњу пријаву, добила је информацију да је покренут прекршајни поступак.

Новинарка РТС-а слала је Инспекцији рада и ресорном министарству пет пута захтеве за саговорника или одговоре. После 20 дана чекања, одговор није стигао.

Неопходно покретање кривичног поступка 

Заштитник грађана наводи да за овакав случај још није чуо.

„Такав случај заиста нисмо видели. Имали смо велики број пријављених злоупотреба где смо могли да реагујемо, али овакав случај не“, наглашава заштитник грађана Зоран Пашалић.

Додаје да је проблем трудница и породиља горући и да прекршајна пријава инспекције најчешће није довољна.

„Инспекција рада свакако треба да интервенише, али се поставља питање да ли је прекршајни поступак једини који треба да се води или је потребно осврнути се и на друге поступке који имају много веће дејство, као што је кривични поступак“, истиче Пашалић.

Према важећим законима, Снежани Пешовић остаје једино да сама поднесе кривичну пријаву против послодавца, а то кошта око 3.000 динара уз таксу од 6.000. Њена месечна примања су 10.000 динара.

Између тужбе и хране за бебу, бира ово друго.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *