VIRUS GRIPA SIGURNO DOLAZI I TO SA KORONOM: Dr Kon: Stariji od 65 neće biti zatvarani, inače DAJEM OSTAVKU!

Stariji od 65 godina više neće biti zatvarani, podvukao je jutros epidemilog dr Predrag Kon, član kriznog štaba za borbu protiv korona virusa.

Ukoliko se ta mera bude našla na dnevnom redu, doktor je kazao da će dati ostavku jer su „stariji od 65 najdisciplinovaniji deo populacije“.

Gostujući u jutarnjem programu, doktor Kon je kazao da su se nadali da će leto učiniti svoje sa svojim ultravioletnim zračenjima, da će se smanjiti potencijal prenošenja.

  • Bio je jedan skok pa je došlo do pada i tada dmo odlučili da skidamo mere i već istog dana je skočilo na preko 90. Da je bilo dan ranije onda bismo prolongirali ukidanje mera. Virus nam šalje poruku „ja ovde ostajem“. U takvoj situaciji mi biramo trenutak kada ćemo se zatvoriti. Sada možemo da kažemo da nije sve crno, da se stvara neki imunitet, ali opet je pitanje imuniteta, SZO kaže da on drži godinu do godinu i po dana nakon preležane bolesti – objasnio je doktor Kon.

Kako je kazao, i dalje postoji jako mnogo neočekivanih stvari kada je reč o virusu.

  • Sećate se da je bilo priče o kolektivnom imunitetu, da smo se prokužili u decembu ili januaru… Međutim, ispitivanja imuniteta svuda su pokazala ispod 10 odsto, što govori da smo daleko od kolektivnog imuniteta koji bi trebalo da nas štiti – objasnio je doktor Kon.
  • Kada smo ukidali vanredno stanje, to je shvaćeno kao prekid epidemije. Vrlo brzo posle toga, nekoliko dana kasnije, prestale su mere da se primenjuju. Ništa nije vredelo, sva priča lekara iz Kriznog štaba da mere treba nastaviti, to se nije čulo – rekao je Kon, objasnivši da su ljudi, dok je trajalo vanredno stanje, menjali svoje ponašanje, a da su najveći pritisak izdržali stariji od 65 godina.

To se više nikad neće dogoditi, sasvim sam siguran da ako ta mera bude na redu, dajem ostavku. Ovoga puta bez povlačenja. Zašto? Zato što je to najdisciplinovaniji deo populacije koji poštuju sve – podvukao je doktor Kon.

Podsetio je da mere obaveznog rastojanja nikada nisu ukidane, kao ni zabrane prisustva na sportskim dogđajima.

  • juna sam poslao predlog da to treba komunicirati sa javnošću, dok sam bio na odmoru. Predlog da mora na neki način da se ti krugovi koji su učestvovali u tome, da se obaveste, da ne mogu tako da se ponašaju i da strogo vode računa jer će biti kaženjeni sledeći put. Neću da kažem ko to nije prihvatio. Isto tako sam tražio da se to komunicira sa javnošću. Meni je bitno da se shvati da je virus naš protivnik – kazao je Kon.
  • Danas je subota, za tri dana može da se duplira broj. Isto tako to brzo, naglo, reagovanje je nešto što je od krucijalnog značaja. Sada je glavni problem kada ćemo se ponovo otvarati. Drugo, treba shvatiti da ono što smo tada rešili zatvaranjem, danas možemo sa maskama. Da li je moguće da ne možemo sebe da disciplinujemo da nosimo masku i držimo odstojanje? Ja nikome ne prebacujem, nije ni da molim, pokušavam da objasnim zašto se ovo dešava. Nije prebacivanje, ovo je čista realnost – kazao je doktor Kon.

Mi se sada nalazimo u najpovoljnijem periodu, jer je leto, a na jesen i zimu, kazao je Kon, čeka nas nešto ozbiljnije.

Izvor: Kurir

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *