Više od 100.000 ljudi na ulicama Skoplja

Više od 100.000 pristalica građanske inicijative ‘Za zajedničku Makedoniju’ okupilo se u centru Skoplja protestvujući protiv ‘Tiranske platforme’ i zahtevajući da se sačuva unitarnost Makedonije.

Istovremeno, učesnici skupa odbacili su pritiske EU i komesara Hana da se što pre formira vlada na čijem čelu bi bio Zoran Zaev poručujući Briselu da ‘pokaže poštovanje.

Učesnici skupa su se kretali poznatom maršrutom, od Vlade do Sobranja, pevajući patriotske pesme i mašući makedonskim zastavama, javila je MIA.

Pristalice inicijative su se okupile ispred Sobranja dok je u toku sastanak evropskog komesara za proširenje Johanesa Hana i trojice evroposlanika sa liderima skupštine.

Učesnici skupa su izrazili zahvalnost predsedniku Makedonije Ðorđu Ivanovu koji je se danas nije sastao sa Hanom.

– Ivanov nije čovek sa savijenom kičmom i neće dati mandat političarima koji ne žele da se odreknu strane platforme – rekao je jedan od članova Inicijative Bogdan Ilievski.

On je dodao da je vreme da Han čuje argumente zbog kojih makedonski narod protestuje već više od 20 dana, navodi MIA. Slični skupovi Inicijative su večeras organizovani i u mnogim drugim gradovima Makedonije.

Izvor: Tanjug

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *