Vlada mora da preseče oko Ruskog centra u Nišu

Vlada Srbije uskoro će raspravljati o Rusko-srpskom humanitarnom centru i statusu njegovih pripadnika. Ivica Dačić: Imunitet je dobio i Međunarodni crveni krst

„Zaista više nije normalno, niti mi je jasno zašto se bune protiv davanja imuniteta za ruske humanitarce u niškom Centru“, kaže za „Novosti“ prvi potpredsednik Vlade i šef diplomatije Ivica Dačić. On najavljuje da će se pitanje statusa službenika u Rusko-srpskom humanitarnom centru uskoro naći na dnevnom redu Vlade.

Prema saznanjima „Novosti“, o toj temi narednih dana biće održane i konsultacije članova ministarskog tima sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Pitanje statusa za osoblje RSHC u Nišu aktuelizovano je posle izjave direktora evropske Agencije za graničnu i obalsku stražu Fronteks, Fabrisa Leđerija, da će oficir za vezu ove organizacije u Beogradu imati diplomatski imunitet. Ovu informaciju Dačić potvrđuje, uz objašnjenje da je reč o uobičajenoj praksi i da tu vrstu privilegija imaju, između ostalih, i predstavnici Međunarodnog crvenog krsta.

Međutim, prema nezvaničnim informacijama „Novosti“, Fronteks je ranije tražio diplomatski status za sve svoje službenike koji bi na teritoriji Srbije mogli da se uključe u kontrolu granica zbog migrantske krize. Za Fronteks je ključno bilo da njihovi graničari mogu da ulaze u Srbiju bez vize i da uživaju pun imunitet. Taj zahtev Brisela, koji je Beograd tada odbio, protumačen je delom i kao odgovor na mogućnost da ruski spasioci dobiju imunitet.

Iako se pitanje statusa za predstavnike određenih stranih i međunarodnih organizacija uglavnom rešava po ustaljenoj diplomatskoj praksi, ono je u Srbiji podignuto na nivo prvorazrednog političkog pitanja zbog protivljenja zapadnih zemalja da se diplomatski imunitet dodeli zaposlenima u Centru u Nišu. Najglasnija u tom je u poslednje vreme američka ambasada, čiji su predstavnici obišli RSHC u Nišu, posle čega su poručili da ne vide razlog zašto bi ruski spasioci dobili poseban status.

Pitanje privilegija za osoblje Centra u Nišu čeka na rešenje već tri godine, od kada je sa ruskom stranom dogovoren predlog sporazuma koji bi to regulisao. Taj predlog podrazumeva imunitet, nepovredivost dokumenata i prepiske i zaštićenost privatnog stana na isti način kao prostorije misije. Ako bi dobili traženi status, zaposleni u Centru ne bi imali obavezu da svedoče pred domaćim sudovima i bili bi oslobođeni poreza, taksa i carina na stvari za ličnu upotrebu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *