VLADIKA IRINEJ UĆUTKAO DNEVNI LIST DANAS: Vaša pitanja narušavaju zakonom zaštićene podatke o ličnosti

Integralni odgovor Preosvećenog Episkopa bačkog g. Irineja na pitanja novinarke Danas-a Jelene Tasić.

Gospođi Jeleni Tasić Novinarki lista Danas, Beograd

Predmet: Odgovori na pitanja od 26. aprila 2020. Uvažena gospođo Tasić,

U vezi sa Vašim elektronskim pismom od 26. aprila tekuće godine, obaveštavam Vas da na Vaša prva tri pitanja ne mogu da odgovorim jer ona narušavaju zakonom zaštićene podatke o ličnosti, a istovremeno ugrožavaju ljudsko dostojanstvo lica za koja se interesujete.

Na Vaša poslednja dva pitanja ću rado odgovoriti.

*Kako komentarišete kritike na Vaše izjave i stav u Vaskršnjoj poslanici Sabora SPC da vernici, uz poštovanje propisanih mera, treba redovno i aktivno da posećuju hramove tokom praznika – da li je to na bilo koji način uticalo da tok pandemije u Srbiji i zdravstvenu situaciju u Crkvi?

Kao i uvek do sada, na svaki poziv Crkve i njenih episkopa, sa jedne strane stižu kritike, a sa druge pohvale i blagodarnost za iskazan stav. Tako je i u ovom slučaju. O izrečenim stavovima i držanju čitave naše Crkve u datim okolnostima i uticaju na tok epidemije u Srbiji mogu da govorim isključivo iz sopstvenog iskustva i situacije u Eparhiji bačkoj. Naš poziv sveštenstvu i vernicima da se usrdnije mole Bogu, da primenjuju sve mere zaštite koje je propisala Vlada Srbije i da iskoriste mogućnost da van zabrane kretanja dođu u svete hramove, koji su sve vreme bili otvoreni, a i sada su, očigledno su urodili plodom jer je prema svim zvaničnim pokazateljima na području Vojvodine u toku trajanja epidemije bio najmanji broj zaraženih virusom korona. Zaključak je jasan: sveta Liturgija i sveto Pričešće, uz poštovanje merâ zaštite, nije bila niti može biti uzrok širenja epidemije.

*Da li će pandemija odložiti redovno majsko zasedanje Svetog arhijerejskog sabora?

Najverovatnije je da hoće sve dok se ne steknu svi uslovi potrebni za sazivanje Svetog Arhijerejskog Sabora, od kojih su najvažniji prestanak epidemije, otvaranje međudržavnih granica i mogućnost putovanja.

Sa poštovanjem i najboljim željama

Episkop bački Irinej

Izvor: SPC Eparhija Bačka, Stefan Stojanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *