VOJSKA SRBIJE DOBIJA TEŠKO POJAČANJE: Kinezi nam šalju najmoćniju bespilotnu letelicu!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otkrio je da će ćemo prvi put kupiti naoružane bespilotne letelice za našu vojsku i to do kraja godine. Istina, Vučić nije precizirao o kojim tačno je „dronovima reč“. Informer za svoje čitaoce otkriva sa kakvim bespiliotnim letelicama raspolaže Peking. Najvažnije je da bilo koju da kupi Srbija neće pogrešiti.

Najmoćnija među nekoliko tipova kineskih bespilotnih letelica je “Wing Loong II“ (Yilong II, Pterodactyl II).

Ova bespilotna letelica, po katalogu proizvođača, ima maksimalnu poletnu masu od 4200 kg, maksimalnu brzinu 370 km/h, dolet preko 200 km a vrhunac leta oko 9000 metara. Navodi se da može da ponese do 480 kg tereta na spoljašnjim nosačima.

Wing Loong II nosi naoružanje na šest potkrilnih nosača, a u arsenalu se nalazi različiti asortiman ubojnih sredstava među kojima su i malogabaritne laserski vođene bombe LS-6 mase 50 kg, laserski vođene bombe YZ-212, protivpešadijske bombe YZ-102A, rakete vazduh-zemlja BA-7 i AR-1, protivoklopne rakete HJ-10.

Najnovija kineska borbena bespilotna letelica predstavlja veću, samim tim i težu varijantu svog prethodnika Wing Loong I koja je svoj prvi let imala oktobra 2007. a čiji je razvoj započeo maja 2005.

Prva verzija nazvana je Pterosaur I i bila je to prva BPL kasnije familije Wing Loong. Prvi put je prikazana 2008. godine a kraje iste je završen njen razvoj da bi sledeće 2009. bila uvedena u upotrebu.

Potom je 2013. nastao Pterodactyl 1 a odmah zatim i eksportni derivat Sky Sakerkoju je razvila firma Norinco. Na vazduhoplovnom salonu Zhuhai Airshow 2014. prikazane su borbene bespilotne letelice sa oznakom WJ-1 i GJ-1.

WJ-1 je naoružana platforma koja međutim nema elektronsku opremu za nišanjenje dok je GJ-1 kompletni borbeni sistem sa mogućnošću samostalnog označavanja ciljeva.

Familija BPL Wing Loong doživela je solidan izvozni uspeh a za sada su ih nabavili Egipat, Kazahstan, Nigerija, Pakistan, Saudijska Arabija, UAE i Uzbekistan. Cena je prošle godine iznosila oko milion dolara.

Podsetimo, bespilotne letelice, borbena vozila i raketni sistemi samo su deo arsenala koji je u Pekingu predstavljen srpskoj vojnoj delegaciji prilikom poslednje posete Kini.

U sedištu kompanije „Norinko“, koja proizvodi oružje za kopnenu vojsku, ponuda je predstavljena u nekoliko tematskih celina.

U prvoj sali su oklopna vozila – od patrolnih, preko velikih transportnih točkaša, do tenka MNT-2000, naoružanog moćnim topom kalibra 125 mm. Među sredstvima, u kategoriji onih koje nema Vojska Srbije, izdvaja se lovac na tenkove CT, oklopno vozilo točkaša opremljen topom kalibra 105 mm.

U sali sa streljačkim naoružanjem ima svega – od pištolja, preko automatskih pušaka, do teških mitraljeza, i to u ruskim i NATO kalibrima, kao i „snajperskih“ bacača granata.

Jedna tematska celina posvećena je sistemima PVO, a u dvorani posvećenoj artiljeriji izložene su haubice, slične našim „Norama“ i višecevni bacači raketa, među kojima i AR-3, koji se može opremiti dvema vrstama raketa zemlja-zemlja, dometa do 130 km ili 280 km.

U kompaniji CPMIEC u Pekingu, gostima iz Srbiije prikazani su protivvazduhoplovni sistemi srednjeg i malog dometa „FM-3000“ i „FK-3“.

Komandna vozila, radari i lanseri postavljeni su u ograđenom kompleksu zgrada.

Delegaciji iz Srbije prikazano je, između ostalog, više modela bespilotnih letelica, uključujući i one opremljene vođenim bombama i raketama za napad na ciljeve na zemlji.

Izvor: Republika.rs

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *