Vreme kakvo nije zabeleženo 2.000 godina: U Evropi se sutra ruše rekordi, a i Srbiju čeka pakao

Najgore tek dolazi jer meteorolozi najavljuju porast temperature do petka

Italija, vrucina, Vatikan

Foto: Tanjug/ AP

Apsolutni temperaturni rekordi prethodnih dana srušeni su u sredu u Belgiji, Holandiji i NemačkojDalji porast temperature očekuje se i danas u zapadnoj Evropi zahvaćenom žegom, a velika vrućina zahvatiće i našu zemlju. 

Ekstremno visoke temperature narednih dana očekuju se i u Srbiji. Prema prognozama meteorologa, u petak nam stiže pakleno vreme sa maksimalnim temperaturama koje će se kretati od 30 do čak 35 stepeni.

na jugu Holandije izmereno je 38.8 stepeni, što je najviše dosad. Poslednji rekord u ovoj zemlji zabeležen 1944. godine iznosio je 38.6 stepeni, objavio je holandski Kraljevski meteorološki zavod.

I u Belgiji, gde je zbog vrućine prvi put proglašen „crveni“ alarm, srušen je istorijski rekord sa 38.9 stepeni izmerenih na severoistoku zemlje, što je najviše od početka merenja 1833.

U Nemačkoj je 40.5 stepeni izmereno u Gajlenkirhenu, čime je pao rekord od 40.3 stepen, koliko je 2015. izmereno u Bavarskoj.

No, najgore tek dolazi jer meteorolozi najavljuju porast temperature do petka. Pariz će u četvrtak najverovatnije premašiti rekord iz 1947. kad je izmereno 40.4 stepeni Celzijusa. U Francuskoj je narandžasti meteoalarm proglašen za veliki deo teritorije – na severu zemlje, ali i u prestonici.

I Velika Britanija će najverovatnije potući rekord zabeležen u julu, 36.7 stepeni, a postoji i mogućnost rušenja apsolutnog temperaturnog rekorda od 38.5 stepeni, objavila je britanska meteorološka služba.

Narandžasti stepen opasnosti izdat je i za pola Švajcarske zbog toplotnog udara. Državna meteorološka služba Švajcarske predviđa veliko otapanje snega na planinskim vrhovima.

Ovakve vrućine u Evorpi nisu zabeležene u poslednjih 2.000 godina.

Upozorenja i bombastične vesti o promenama vremena možda i ne treba da čude budući da su naučnici otkrili da globalno zagrevanje ove brzine i obima ne može da se uporedi ni sa kojim sličnim događajem u poslednjih 2.000 godina. Dokazali su da oscilacije zabeležene u istoriji poput „Malog ledenog doba“ nisu ni blizu razmera zagrevanja koje se događa poslednjih 100 godina, piše BBC.

Istraživanje je pokazalo da je trenutna stopa zagrevanja viša od bilo koje ranije u istoriji.

(Telegraf.rs/Jutarnji.hr)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *