VUČIĆ BESAN KAO RIS ZBOG OSLOBAĐANJA HARADINAJA: Da nije tužno, bilo bi smešno!

Premijer Srbije Aleksandar Vučić obratio se novinarama posle hitne sednice Vlade Srbije koja je bila zakazana za danas u 11 sati. Jedina tema sednice bila je puštanje Ramuša Haradinaja na slobodu.

Kako Kurir saznaje premijer Vučić je danas bio „besan kao ris“ kada je čuo odluku Apelacionog suda u Kolmaru kojom je odbijen zahtev Srbije za izručenje bivšeg vođe OVK Ramuša Haradinaja.

Pozvan da ponovo prokomentariše izjave Jonuza Muslija o Velikoj Albaniji, pemijer je rekao.

13.57 – „Jasno vam je da on to nije odgovorio sam…nije to bila njegova, već tuđa, uvezena pamet…Za šta on nije kriv, a i ta pamet nija bila njihova. Mnogo tih karika ima koje su radile protiv Srbije“, rekao je na kraju Vučić.

13.53 – „Pojma više nemaju šta pričaju. Zato se taj pritisak širi jer nikome ne odgovara slobodarska Srbija. Plašim se da su potcenili pleća Srbije. Mi ćemo sa ono malo snage koje imamo hrabro da se borimo“, rekao je Vučić.

13.48  – Premijer je rekao da Srbija za sada neće da prekida diplomatske odnose sa Francuskom, zbog današnje odluke o oslobađanju Ramuša Haradinaja.

„Za sada nećemo da prekidamo diplomatske odnose sa Francuskom. Mislim da je naše da zaštitimo i pošaljemo jasnu poruku Francuskoj šta o ovome mislimo. Nama je važno da imamo odnose sa Francuskom, a jasno im je da ovo svakako ne utuče povoljno na naše odnose, ali ne želim da ugrozim stabilnost Srbije i budućnost bilo kakvim hitrim ili hitnim potezom. Zato nisam ni razmišljao o tome. Tražio sam ovo je najviši stepen našeg protesta upravo pred otkazivanjem gostoprinstva fransuskom ambasadoru. Mislim da smo našli pravu meru i najbolji mogući način. Nismo planirali da prekidamo diplomatske odnose“, bio je jasan premijer.

13.42 – Na pitanje i konstataciju novinarke da za Srbe nikada nema pravde, premijer je rekao:

„Ne postavlja se pitanje koliko puta ćemo mi da budemo odbijeni, već koliko puta možemo da ustanemo?! Da li mislite da je ovo neko mogao da izmisli, da izmisli da je silovan toliko puta? Da li to iko na svetu misli? Nismo mi budale, nego oni koji takve odluke donose! Neću da se dodvoravam nikome! Postoji jedna zemlja koja vas se nije uplašila. A, vi razmislite dobro ko podstiče izjave o Velikoj Albaniji. Što se nas tiče mi ćemo mir i stabilnost itekako umeti da sačuvamo“, rekao je Vučić i dodao da danas u 16.30 ima telefonski razogovor sa ministrom spoljnih poslova Ruske federacije Sergejem Lavrovim.

13.36 – „Želim da kažem građanima Srbije da slobodno uzdignuta čela idu ulicom jer nismo mi poraženi, već oni koji su doneli ovakve odluke. Pravo i pravda nisu uvek lako dostižni, ali na kraju uvek budu. Uspećemo da se izborimo i za pravdu i za pravo i za zaštitu žrtava. Zaštitu onih koji su stradali na najmonstruozniji način. Mi smo prethodnih dana slušali strašne pretnje. Reč je o veoma opasnim ljudima, koji siluju i odsecaju glave ljudima. Ne postoji živ čovek koji sme da kaže bilo šta. Ima tamo neki ludi Vučić koji sme da kaže sve svima vama…Šta je cena koju možemo da platimo? Pa, ništa…E, zato pozivam građane Srbije da idu uzdignuta čela“, poručio je premijer. „Za nas ovo nikada neće biti prihvatljivo, a dobro je da su nam pokazali šta misle o našem narodu i o našim žrtvama“, dodao je Vučić.

13.35 – „Sve što se dešavalo prethodnih dana reč je o pripemanoj akciji. Posle sastanka održanog u jednoj zemlji došlo je do radikalizacije albanskog ponašanja. Pitanje je šta je njihov konačni cilj. Ratni zločin je krivično delo koje ne zastareva. U skladu sa tim ću nastaviti da se ponašam“, rekao je premijer.

13.33 – „Postoji poslovica “ sila Boga ne moli, ali i ona da Bog silu ne voli“. Neka se dodvoravaju Albancima koji će svakog dana da govore o njihovom ujedinjenju“, jasan je Vučić.

Vlada smatra da je odluka suda sramna, skandalozna, protivpravna i apsolutno nepravična, a više od svega politička.

13.29 – „Vlada Srbije je rešila da se pošalje protestna nota Francuskoj. „Važno mi je da svakoga možemo da pogledamo u lice. Srbija od svojih odluka neće da odustane niti će njih da se stidi. Danas je pobeda zločinac koji su činili najstrašnija nedela…Ko god od mene bude tražio da odustanem od gonjenja zločinaca, znači da smo se poistovetili sa zločincima“, rekao je Vučić.

Vučić kaže da odluku francuskog suda niko normalan ne može da razume, jer nema obrazloženja zašto nije prihvaćen zahtev Srbije za izručenje Ramuša Haradinaja.

13.28 – „Silom su mi gurnuli flašu u usta i morala sam popijem mokraću, Potom su me silovali na monstruozan način“, pročitao je premijer jedno od potresnih svedočenja.

13.24 -. „Pretrpeli smo desetine izjava u cilju provociranja Srbije da reaguje oštro kako bismo mi bili osuđeni za izazivanje tenzija u regionu“, rekao je premijer a potom se podsetio nekih stravičnih izjava svedoka Haradinajevih zločina. „Terali su nas da pijemo mokraću, jedemo izmet…Sekli su uši…“, čitao je premijer potresno svedočenje žene koja je žrtva silovanja.

13.21 – Premijer Aleksandar Vučić se posle sastanka vlade obratio novinarima.

„Da nije žalosno bilo bi smešno. Šta ovo znači? Naš pravni tim je počeo sa analizom. Imamo nekoliko pitanja na koja očekujemo odgovore…Kažu da odbacuju podnesak od 1. marta. Dogodilo se to da je francuski Apelacioni sud nedvosmisleno doneo političku odluku. Vlada Republike Srbije smatra da je ta odluka sramna, skandalozna, protivpravna i apsolutno nepravična i povrh svega politička. Pokušaću sada da napravim analizu šta je sve Srbija učinila za očuvanje mira i stabilnosti…“, rekao je Vučić.

Izvor: Kurir

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *