Vučić: Da pritiskaju Srbiju zbog Rusije – pritiskaju!

Нико не воли Србију више од нас, поручује председник Србије Александар Вучић, истичући да је спреман да се за сувереност и самосталност Србије бори без обзира на то колику цену ће морати да плати због тога и да се својих противника нимало не плаши.

На питање да прокоментарише то што се Србија по ко зна који пут у историји нашла у процепу између великих сила и њихових интереса и да ли постоји начин да се заштитимо, Вучић каже:

„Људи у Србији морају да знају да атмосфера у којој водимо спољну и унутрашњу политику није нимало лака и проста. Када виде притиске са разних страна то је зато што представници тих земаља заступају интересе својих држава, а не зато што много воле Србију“.

Како каже, „нико сем нас не воли много Србију“, а свакако не више од њених грађана и оних који воде Србију, иако би неретко желели да кажу да много боље виде интересе Србије него што их види актуелно руководство и њени грађани, рекао је Вучић у интервјуу за „Ало“.

„Дакле, велике силе и њихови представници штите своје, а не наше интересе, и молим људе у Србији да то разумеју. Ми са свима морамо да имамо добре односе, јер смо сувише мали, али морамо да укажемо на двоструке аршине. Свеједно, морамо да одржавамо добре односе са њима јер бисмо нестали ако то не бисмо чинили“, каже Вучић.

На питање шта ће се десити са Србијом ако поклекнемо пред захтевима светских моћника, Вучић истиче да је „најважније за наш народ и земљу очување слободе и независности“.

„Уколико нам други буду одлучивали о свему, као што имате примере у неким околним земљама, и ко ће да буде тужилац и ко ће да буде судија, и ко ће да буде у некој од агенција, и да независна тела буду само њихова, а да сви они буду независни од нашег народа а зависни од њих, онда то нема никаквог смисла“, додаје председник Србије.

Брајан Хојт Ји и Александар Вучић у Вили Мир у Београду.
© TANJUG/ САВА РАДОВАНОВИЋ

Тачно је да треба да градимо независне институције, али колико независне од Владе Србије, тако и од влада појединих западних или неких других земаља, додаје Вучић.

„Дакле, то је политика са којом сам победио, људима је то изгледало као шала, прича, пуста жеља, али веома сам упоран и принципијелан и управо зато се налазимо под тешким притисцима, зато је и странка коју водим под притисцима“, каже Вучић.

Упитан који је крајњи циљ тих притисака, Вучић каже:

„Иако би они који те притиске врше желели много слабији СНС и знатно слабијег Вучића, знају да имам петогодишњи мандат и да то не могу да промене. Оно што желе јесте да имају наш много слабији утицај да би њихов утицај био већи. Не зато што они мисле да је то добро за Србију већ да би као на повоцу, као на концу имали лутке које би слушале њихове налоге и да би радиле у њиховом интересу“.

Како додаје, то људи у Србији треба да разумеју.

„И зато нисам неко ко је омиљен било где у иностранству. Поштован јесам, али омиљен нисам зато што штитим само интересе Србије и зато што ме занима само Србија и зато што немам шефове ван наше земље. Једини налогодавац су ми грађани Србије и српски народ, и то је оно што представља све већи проблем“, истиче он.

Дневна штампа

Сматра да ће ти притисци бити јачи и у политичком смислу у вези с Косовом и Метохијом, а тражиће се од Србије да ради нешто што не жели и по питању Републике Српске и многих других ствари.

„Зато ће бити све јачи притисак да се помаже различитим службама, агенцијама и многима по Србији. Поједини представници великих сила чак иду по општинским одборима неких странака“, каже он.

Када је реч о хуманитарном центру у Нишу, Вучић каже да не жели да се изјашњавам о томе и да је то посао за Владу Србије.

Вучић каже и да је знао да ће политика коју води донети безброј тешкоћа, јер нико не воли истински независну Србију — једнима смета што хоћемо да будемо пријатељи са Русима, другима смета што нисмо донели одлуку о руском хуманитарном центру, трећима смета што смо се срели са Ердоганом, четвртима смета што постојимо…

У таквим тешким околностима и условима наше је да кроз те немирне воде провучемо наш брод и да упловимо у мирну луку, истиче он.

„Да ли ће се притисци у вези са пријатељством са Русијом наставити? Хоће, и ја у вези с тим немам никаквих сумњи и дилема. Да ли ће се и даље бавити медијима, иако заузимају све већи медијски простор? Они ће то и даље радити…“, каже он.

На питање да прокоментарише то да атмосфера у Влади није тако добра као у време када је он био премијер, он каже:

„Ја мислим да Ана добро ради свој посао, али ако ме питате да ли постоји вишак сујете код појединих, не код свих министара, мислим да постоји“.

Председник Србије је поновио да су за Србију веома важне поруке председника Европске комисије Жан-Клода Јункера, а да је сада на нама да вредно радимо, пре свега у области владавине права али и свим другим сферама друштвеног живота.

„Надам се да ћемо имати довољно снаге и знања да после више векова решимо косовски чвор“, истиче он.

Нагласио је и да Србија неће уводити никакве санкције Руској Федерацији.

„И не само то. Србија ће и чувати и развијати своје пријатељство са Русијом“, поручује Вучић.

На констатацију новинара да чак и неки на Твитеру спремају листе његових сарадника, страначких активиста и симпатизера као листе за одстрел када падну са власти и на питање да ли се плаши, Вучић одговара да ако „човек данас не мисли исто као они, онда је најгори“, додајући и да свако ко је уз Вучића мора да прође кроз „топлог зеца“.

„Не плашим се њихове хајке и харанге“, поручује он.

 

Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *