Vučić govornik na skupu u Vašingtonu: Jevreji lobiraju kod Trampa za Srbiju!

Jak jevrejski lobi koji je prijateljski nastrojen prema Srbiji pomoći će da se što povoljnije po nas reše problematična pitanja, među kojima je najznačajniji ovo oko statusa Kosova i Metohije i Republike Srpske.

Zbog toga je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvan da govori u Vašingtonu na ovogodišnjoj konferenciji Američko-izraelskog komiteta za javne poslove AIPAC, koja će se održati od 1. do 4. marta, i to rame uz rame sa najvišim zvaničnicima SAD. Daleko jači sastav govornika iz vrha američke vlasti nego na nedavno održanoj bezbednosnoj konferenciji u Minhenu, kako saznaje Srpski telegraf, biće fantastična prilika da Vučić pred najmanje 10.000 najuticajnijih ljudi globalne politike govori o intenziviranju srpsko-američkih odnosa kroz prizmu odnosa Srbije i Izraela.

Na ovoj konferenciji govoriće američki potpredsednik Majk Pens, državni sekretar Majk Pompeo i sekretar za nacionalnu bezbednost Robert O’Brajen, dok Vučić učestvuje kao gost-govornik, što je inače u skladu sa praksom AIPAC da na godišnju konferenciju pozove istaknute ličnosti američke i svetske politike. Zanimljivo je da pozive nije dobio nijedan drugi lider iz regiona.

Tumačeći koje bi teme mogle da se otvore pred Pensom i Pompeom, a pod uticajem jakog jevrejskog lobija, predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković kaže za Srpski telegraf da u poslednjih nekoliko decenija nijedna odluka u svetu nije doneta, a da prethodno AIPAC tu nije umešao prste.

  • Liberalni jevrejski krugovi su se približili Trampu kao nijednom predsedniku SAD dosad. Oni na srpsko pitanje gledaju sa posebnim razumevanjem i za to ima više razloga. Principijelan odnos koji Izrael ima prema našim argumentima oko Kosova, u paketu sa jevrejskim organizacijama u SAD, stvara ozbiljnu podršku jer Jevreji nemaju predrasude prema Srbiji. U bližoj budućnosti to će biti rešenje pitanje Kosova, a u naredno vreme će na dnevni red staviti i problem oko statusa Republike Srpske – smatra Vuković.
  • Inače, najavljujući put u Vašington, Vučić je izjavio da će imati važne razgovore sa visokim američkim zvaničnicima o daljem unapređenju odnosa Srbije i SAD.
  • To će biti važni susreti za nas. Dobio sam priliku, tamo će govoriti svi važniji Amerikanci, čak i predsednik Tramp. Neću ja biti tamo na marginama skupa, već ću imati prave susrete – naveo je srpski predsednik, koji će na ovom događaju govoriti kao jedini lider iz regiona i jedan od pet svetskih predsednika.
  • Sa Amerikancima, kako je istakao, nije lako razgovarati, ali „bar znate na čemu ste“.
  • Sa drugima mi je mnogo teško i da znam na čemu sam. Iako imam ogromno iskustvo u svemu tome, imam i tremu i strah – kaže Vučić, ističući da je na ovaj veoma važan kongres pozvan zbog svega što je Srbija u poslednje vreme uradila po pitanju Jevreja.
  • Podsetimo, Vučić je početkom septembra u Beogradu razgovarao sa dvojicom predstavnika Svetskog jevrejskog kongresa Maramom Šternom i Ernestom Hercogom o položaju Jevreja u Srbiji, kada je posebno istaknut značaj rada AIPAC kao međunarodne federacije koja se bori za prava Jevreja širom sveta.
  • Avram Izrael iz Jevrejske opštine Beograd kaže za naš list da je i sam poziv predsedniku Srbije da govori na AIPAC konferenciji dovoljno velika stvar za našu državu, od čega možemo, kako smatra, da imamo samo korist.
  • Ovo je zaista ogromna šansa da se pametno besedi pred ljudima koji imaju strašan uticaj u Kongresu i Senatu, kao i na odluke SAD. Ne sumnjam uopšte u Vučićevu pamet i pragmatizam da se ova šansa iskoristi na najbolji način kako bi se čuo glas Srba. Svetski jevrejski kongres je prepoznao sve što je Vučić uradio za zajednicu Jevreja u Srbiji, pa je otud i usledio poziv na ovako značajan skup – objašnjava Izrael.
  • Izvor: Republika.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *