VUČIĆ: Iz Kine donosim nove poslove!

Delegacija Srbije na čelu sa premijerom Aleksandrom Vučićem potpisaće tokom predstojeće posete Kini ugovor i dva sporazuma za infrastrukturne projekte vredne 3,2 milijarde evra, a razgovraće se i o otvaranju direktne aviolinije i aerodromu „Nikola Tesla“, najavila je danas potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović.

Reč je o projektima za gradnju brze pruge od Novog Sada do granice sa Mađarskom za brzine do 200 km na sat, dela Koridora 11 od Preljine do Boljara i Fruškogorskoog koridora odnosno autoputa Ruma – Novi Sad.

„Potpisaćemo važan ugovor za modernizaciju pruge Beograd – Budimpešta, za deonicu od Novog Sada do granice sa Mađarskom, a vrednost je 700 miliona evra“, rekla je Mihajlović Tanjugu.

Takođe, biće potpisan sporazum za dve deonice Koridora 11 Preljina – Požega i Požega – Boljare (na granici sa Crnom Gorom), dodala je Mihajlović.

„Taj sporazum je vrlo važan za nas, jer je to početak razgovora kako ćemo da realizujemo te deonice“, naglasila je Mihajlović. Ona je dodala da će biti potpisan sporazum za gradnju Fruškogorskog koridora Ruma – Novi Sad, kao i da je vrednost tog projekta 400 miliona evra.

„Počinjemo razgovore o komercijalnim ugovorima u narednih nekoliko meseci. Vrednost ova tri projekta je 3,2 milijarde evra i mislim da je važno napomenuti da je najmanje polovina tog novca za domaće izvođače koji mogu da se jave i učestvuju u realizaciji projekata“, istakla je Mihajlović.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ita enim vivunt quidam, ut eorum vita refellatur oratio. Quid ait Aristoteles reliquique Platonis alumni? Duo Reges: constructio interrete. Hanc quoque iucunditatem, si vis, transfer in animum; Igitur ne dolorem quidem. Itaque sensibus rationem adiunxit et ratione effecta sensus non reliquit. Post enim Chrysippum eum non sane est disputatum.

Ona je govoreći o brzoj pruzi na pravcu Beograd – Budimpešta rekla da je naša strana u prethodne dve godine već dosta uradila na pripremi sve tri deonice.

To su Stara Pazova – Novi Sad koju će raditi Rusi i dve kineske deonice Beograd – Stara Pazova i Novi Sad – Subotica (do granice). „Jedna deonica se finansira iz ruskog kredita od Stare Pazove do Novog Sada. Kompletno je završena projektno tehnička dokumentacija, sada idu dodatne stvari neophodne za početak radova koji se očekuje ove godine“, navela je Mihajlović.

Ona očekuje i da će radovi na modernizaciji pruge Beograd – Budimpešta kroz Srbiju biti završeni za oko dve ili dve i po godine. Kada je reč o Koridoru 11, Mihajlović je rekla da ćemo imati u novembru završen autoput od Obrenovca do Preljine u dužini od 102 km.

„Kada je reč o deonicama Preljina – Požega i Požega – Boljare, imamo razliku u nivou završene projektno-tehničke dokumentacije odnosno nemamo kompletnu dokumentaciju. Ove godine uz paralelan rad na potpisivanju komercijalnih ugovora planiramo da završimo dokumentaciju i očekujemo da sledeće godine možemo da pričamo o izvođačima i početku radova“, rekla je Mihajlović.

Ministarka je rekla da bi ove godine mogla da počne gradnja Fruškogorskog koridora pošto tu imamo u potpunosti završenu dokumentaciju.

Govoreći o beogradskom aerodormu, Mihajlović je podsetila da je u toku proces traženja koncesionara i istakla da aerodrom ima takvu perspektivu za budući razvoj da će u narendih 10 godina biti najbrže rastući aerodrom.

„Kada budemo u Kini predsednik vlade će najaviti kada bi mogli da očekujemo direktan let između Srbje i Kine“, rekla je ona podsetivši da su su ukinute vize na naše građane.

U Kini će se razgovrati i o eventualnom preuzimanju RTB-a Bor.

Mihajlović je istakla da Srbija ima puno infrastrkturnih projekata sa Kinom, da je otvorena zajednička privredna komora u Kini, da je kineski investitor preuzeo Železaru Smederevo koji je prvi put u Evropi uložio svoj kapital u takvo preduzeće.

„Tokom posete će biti reči i o drugim preduzećima. Odnosi Srbije i Kine su za nas vrlo važni i daju nam mogućnost da se brže razvijamo. Učestvovati u velikom projektu Jedan pojas – jedan put je važno za Srbiju“, rekla je Mihajlović dodajući da nema zemlje koja nije na neki način povezana sa tim projektom.

Mihajlović je naglasila da na svim projektima sa Kinom, kao i ostalim, Srbija želi da učestvuju domaće firme.

Ona je kazala da je samo za projekte koji se veće realizuju ove godine su predviđeni radovi od oko 970 miliona evra na kojima mogu da ucestvuju ili da za njih apliciraju domaće kompanije.

Potpredsednica vlade je još jednom pozvala domaće kompanije da se udružuju kako bi dobile što više posla.

Mihajlović je podsetila da upravo zato ministarstvo vodi crne i bele liste domaćih izvođača kako bi oni koji daju posao mogli da vide pogledaju spisak kompanija i vide koje izmiruju svoje obaveze i plaćaju radnike, nemaju teške povrede na radu i slično.

„Posla i novca ima, sad je na domaćim firmama da se organizuju“, poručila je ona.

U saradnji sa Kinom je izgrađen Pupinov most na Dunavu između Zemuna i Borče, a trenutno se grade tri deonice Koridora 11: Surčin – Obrenovac, Obrenovac – Ub i Lajkovac – Ljig.

Ukupna vrednost svih naših projekata koje radimo i koje ćemo raditi sa Kinom je 5,6 milijardi evra.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *