Vučić: Izbori neće biti održani 3. maja!

Izbori neće biti održani 3. maja, rekao je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić i istakao da će biti u ustavnom roku.

 • Izbora će biti, ali ne 3. maja. Sam sam kriv što sam obećao da ih pomerim, ali mi se ta greška više neće ponoviti. Biće izbori kada zakon propisuje i onaj koji treba da odlučuje o tome, a ne Tanja Fajon i Milan Antonijević. Izvinjavam se građanima Srbije, moraće da trpe političku scenu mesec dana duže – rekao je Vučić u emisiji „Hit tvit“.

Pored njega, u emisiji su gostovali i novinarka Ljiljana Smajlović i direktor Fondacije za otvoreno društvo Srbija Milan Antonijević.

Kako je rekao, Milan Antonijević je sebi dao dozvolu da ustavnu i ekskluzivnu nadležnost predsednika Republike prekroji i donese datum za održavanje izbora.

 • Pomeraju rokove za izbore, a znaju da narod i pored toga neće za njih da glasa. Hoće da im izlazimo u susret, a nije im dovoljno sve što smo promenili. Tako neka ponižavaju neku drugu zemlju, Srbiju nećete – rekao je Vučić, govoreći da je pomeranje izbora na krajnji datum koji Ustav podrazumeva, proisteklo u međustranačkom dijalogu uz posredovanje EP, koji je organizovao Antonijević.

Vučić je istakao da je ljudima sve jasno, i dodao da se po ovom pitanju ne slaže sa Milanom Antonijevićem i Ljiljanom Smajlović, koja je rekla da smatra da je Antonijević pokušao da pomogne izbornom procesu.

 • Radim svoj posao u skladu sa zakonom, i ako hoćete da imate fikusa, takav nisam i nikada neću da budem. Milan zna da sam u pravu, kao što sam u pravu i za cenzus. Hoću da postignem čišćenje SNS-a na lokalu, koji će morati da se ponašaju odgovorno i želim da vratim politički život u parlament – rekao je Vučić.

Govoreći o promeni izbornog zakona i smanjenju izbornog cenzusa sa pet na tri odsto, Vučić je rekao da opoziciji smeta ovaj predlog zbog bojkota, jer znaju da će se ubudće pravi politički život odvijati u parlamentu.

 • Znam šta ih boli i sekira. Znaju da ovo mora da pozdravi svako u Evropi. Ovo se tiče političkih partija, kojoj partiji smo umanjili pravo osim SNS-u. Boli ih zato što znaju da im nikakav bojkot neće pomoći i jer znaju da će sada prava borba da se održava u parlamentu. Promenili smo zakon koji direktno ide na štetu vlasti. Razgovor će se vratiti u parlament, a ne na ulicu – dodao je Vučić.

Ta izmena ni slučajno ne zadire u prava građana, tiče se samo političkih partija, rekao je Vučić.

On je odbacio argumente protiv promene cenzusa pozivanjem na praksu da se izborni zakoni ne menjaju u izbornoj godini.

Ukazao je da bi cenzus od pet odsto prešli Šapić i Šešelj, a da će sa cenzusom od tri odsto moći da ga pređe i Čanak, a možda i DS, ako se odluči da izađe na izbore, dok Ðilas nema ni tri odsto, a Jeremić ni dva posto.

 • Kada vam je cenzus niži, imate bolju reprezentativnost. Ovo je ideal demokratije, istinska demokratska mera. Omogućava ljudima da iskažu svoje mišljenje. Pojedine stranke neće moći na prevaru da uđu u Skupštinu. Ovo je moja ideja, ali razumem i ljude koji kažu da su siti kombi stranaka. Nekada smo mislili da je najbolje da imamo dvopartijski sistem, ali ni on se nije pokazao u pojedinim zemljama – objasnio je Vučić.

Povodom sukoba Dragana Ðilasa i Jova Bakića, koji su se međusobno opotuživali da rade za njega, Vučića, rekao je da „nikada ne bi uzeo ni jednog od njih“.

 • Pretpostavljam da sve što su rekli jedan o drugom nisu mnogo netačno govorili. Ne interesuje me ta borba među njima, ko je pravoverni opozicionar. To je tuča u okviru njihovih 10 odsto glasova – rekao je Vučić.

Govoreći o njihovim međusobnim optužbama, uključujući tezu da je Beli Preletačević bio „Vučićev projekat“, predsednik je rekao da je stvar stajala potpuno obrnuto.

 • Osvrnuo bih se na nešto drugo što govori o nepoznavanju politike. Nama je muka jedino bio Beli Preletačević. Nije nam bio problem Saša Janković i da li će da dobije 15, 20 ili 25 odsto. Neko je Preletačeviću perfektno vodio kampanju i mislim da je bilo nekih stručnih ljudi oko njega. Čekali smo dan da nas napadne. Mi drugih problema nismo imali. To samo pokazuje koliko su neozbiljni u shvatanju politike, a njihovu svađu ne bih komentarisao – rekao je Vučić.

Komentarišući aferu, koju je iznela Marinika Tepić – da država gaji marihuanu u Moroviću, gde se gaje koke nosilje i pilići, Vučić je rekao da je reč o taktici opozicije da se „dnevno iznese 500 izmišljotina, kako niko ne bi stigao sve to da demantuje“.

 • Svakoga dana objavljuju afere, više ne znam ni šta je afera – rekao je Vučić. Primetio je da je neko obmanuo javnost i da je mogao da ode do Morovića da proveri sve to.

Vučić je rekao da je spreman da ide na poligraf zbog afere „Jovanjica“ o navodnoj poveznosti vrha vlasti Srbije sa uhapšenim za proizvodnju droge.

 • Spreman sam da idem na poligraf, poligraf ne možete da varate, važno je da narod zna da li im se predsednik bavi drogom ili se bori za interese naroda, za svoj narod na Kosovu, svojim poslom. Ali šta god da kažete, sutra stižu dve nove laži.

Predsednik Srbije ocenio je da su tabloidi pogrešili zbog načina na koji su izveštavali o maloj Moniki K, koju je oteo Ninoslav Jovanović, zvani Malčanski berberin, ali da su se nakon toga izvinili i da ne misli da im je namera bila da unište devojčicu. On je rekao i da nije istina da su tabloidi najveće zlo u zemlji.

 • Tabloidizaciju Srbije, uvođenje takvih vesti i tabiodnih medija… zna se ko je napravio u ovoj zemlji – rekao je Vučić.

On je ocenio da su licemerni oni koji nisu brinuli za prava druge dece, napominjući da tu ne misli na ozbiljne novinare, već na političke komesare koji su to hteli da zloupotrebe.

„Uveren sam da Zorana nema veze sa aferom u Železnicama“

Vučić se osvrnuo na hapšenje direktora Infrastrukture u Železnicama Srbije Miroljuva Jevtića i poručio da ministarka Zorana Mihajlović nema veze s tim.

 • Nema zavereničke teorije, uhvatila policija čoveka s parama na licu mesta, napravila veliki posao, pokazala da će da hapsi direktore javnih preduzeća, čisto kao suza. Nisam čuo da je Zoranu neko pominjao, lično uverenje mi je da Zorana s tim nema veze, njoj potpuno verujem – dodao je Vučić.

Upitan za pojedine komentare da je reč o predizbornom obračunu u stranci, Vučić je ironično odgovorio – „kako to, ja diktator, a nisam u stanju da uredim situaciju u svojoj stranci?“.

 • Nisam smenio Nebojšu Stefanovića, ne uspevam da smenim Zoranu Mihajlović. Dobra je ta diktatura. Ona je pametno postupila i sačekala da prođe vreme, nije pokazala nervozu – primetio je Vučić.
 • Izvor: Blic

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *