Vučić je ujedinio Srbe na Kosovu

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić izjavio je danas da se bezbednosna situacija na KiM ne može predvideti, kao i da Srbi najviše poverenja imaju u KFOR, ali da se „iks puta“ pokazalo da ni oni nemajuju dovoljno kapaciteta da zaštite Srbe.

– To se videlo 26. marta kada su prebijali predstavnike Srpske liste i direktora Ðurića, a oni su samo nemo posmatrali. Što se tiče mira i bezbednosti zato nam je potrebno da se dijalog nastavi i postigne dogovor. Sukobi su nastajali, jer nije bilo dijaloga – rekao je Simić za RTS.

Simić je poručio Srbima na KiM da je poruka državnog vrha da će Srbi na KiM ukoliko dođe do dogovora imati više nego danas i da se neće dozvoliti da se nasiljem rešavaju politički problemi.

– Za ovih šest godina napravljen je ogroman napredak, zahvaljujući pre svega predsedniku Aleksandru Vučiću i našem pregovaračkom timu, da uopšte dođemo u poziciju da razgovaramo o legitimnim interesima Srba na KiM – rekao je Simić.

Prema njegovim rečima, ukoliko se dogodi da Srbi koji žive na KiM imaju više nego danas to će biti ogroman napredak.

Kako je rekao, pregovarački tim ima punu podršku Srba sa KIM da nastavi kako bi se izborio za bolji život svih nas na KiM.

Upitan da prokomentariše ideju o razgraničenju, on je ocenio da „smo sada miljama daleko“ od bilo kakvog dogovora iako to neko želi da predstavi kao gotovu stvar. Dodao je i da je činjenica da Srbi decenijama žive u neizvesnosti i strahu, što je pojačano poslednjih 19 godina.

– Stav Srpske liste je da ukoliko postoji i najmanja šansa da se postigne neko kompromisno rešenje koje će značiti predvidivu budućnost, mir, stvaranje uslova za ekonomski i politički napredak Srba, najveći broj Srba će apsolutno podržati takvu ideju. Međutim, poruka da smo od takvog rešenja daleko izaziva nespokoj kod Srba – rekao je Simić.

Simić je ponovio da je Srpska lista osvojila 90 odsto glasova i okupila Srbe sa juga i severa i pod vođstvom Vučića ujedinila politički korpus svih Srba sa KiM.

– Danas pregovaramo o nečemu što može da unapredi položaj Srba i na severu i na jugu, a to sve zavisi od pregovora. Naš pregovarački tim stalno ponavlja da je spreman za kompromis, ali za to je potrebno da bude spremna i Priština – rekao je Simić i dodao da Srbi na KiM imaju poverenje u Vučića, jer je dokazao da se brine o narodu koji živi dole i da iskreno govori o pregovaračkim pozicijama.

– Oni koji se izdaju za predstavnike Srba i nisu osvojili više od par glasova govore o podeli. To su ljudi koji su svu imovinu prodali na KiM, čuja je čitava porodica raseljena van KiM, a danas govore da su borci za život. I bili su najtiši kada su Srbi trpeli nasilje – rekao je Simić.

Upitan da li očekuje da Srbi budu konsultovani tokom najavljene Vučićeve posete Kosovu, Simić kaže da sa Vučićem i Ðurićem imaju otvoren odnos u kome raspravljaju o najsitnijim problemima.

– Naš zahtev je da se predsednik Vučić bori ovako kako se bori i postigne realno i održivo rešenje koje će garantovati mir i sigurnost. Nikada se više srpski pregovarački tim nije zalagao za mir i nikada više nije bio napadan. To ne možemo da razumemo – rekao je on.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *