Vučić ne da zatvore srpsko-ruski centar u Nišu!

AMERI PRETE SRBIJI SANKCIJAMA I DA NEĆE UĆI U EU UKOLIKO NE ZATVORI RUSKI CENTAR U NIŠU

Rusko-srpski humanitarnI centar u Nisu. (BETAPHOTO/ Sasa Djordjevic/DR)

Zbog tog centra predsednik Srbije Aleksandar Vučić ovih dana trpi velike pritiske, ali pred njima neće da poklekne, jer od zatvaranja  ruskog centra dok je Vučić predsednik države nema ništa

Srpsko-ruski humanitarni centar u Nišu namenjen je brzom reagovanju u slučaju požara, poplava i zemljotresa, a zvanično je počeo sa radom pocetkom 2012.od kada Srbiji pomaže prilikom svakih nepogoda zbog čega su sprečeni mnogi veliki požari, poplave…

 

 

SAD i EU danima ucenjuju predsednika Srbije Aleksandra Vučića da do kraja ove godine zatvori srpsko-ruski centar za vanredne situacije u Nišu. Pretnje su takve da kažu da nećemo ući u Evropsku uniju ukoliko ne zatvorimotaj centar, saznaje ekskluzivno ,,Afera’’ od izvora u Nemanjonoj 11.

I pored svih pritisaka predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Vlada Republike Srbije neće zatvoriti srpsko-ruski centar za vanredne situacije u Nišu.

– Zbog toga Amerika ucenjuje Srbiju da neće moći da uđe u EU, traži slabljenje veza Srbije i Rusije i preti uvođenjem sankcija, otkriva izvor „Afere“i dodaje:

– Oni su spremni da Srbiji uvedu rigorozne sankcije ukoliko ne ispuni njihov zahtev i do kraja ove godine na zatvori srpsko-ruski centar za vanredne situacije u Nišu. Zbog tog centra predsednik Srbije Aleksandar Vučić ovih dana trpi velike pritiske, ali pred njima neće da poklekne, jer od zatvaranja  ruskog centra dok je Vučić predsednik države nema ništa, naglašava sagovornik „Afere“ upućen u detalje.

Naš sagovornik ističe da centar u Nišu nije Ruska vojna baza, kako to misli, SAD i EU koji tvrdi naš izvor nastoje da spreče bilo kakvo „pojavljivanje“ Rusije u Srbiju.

– Zbog ruskog centra u Nišu opasno su zaratili Moskva i Vašington, a njegovo  zatvaranje za našu zemlju bila bi prava katastrofa. SAD iEU na ovaj način žele da posvađaju Srbiju sa Rusijom, ali im to neće poći za rukom, navodi naš sagovornik.

Evropska unija Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu smatra špijunskim gnezdom i pretnjom za bezbednost zbog čega traži njegovo zatvaranje i to kako „Afera“ saznaje do kraja ove godine, zapretivši našoj zemlji rigoroznim sankcijama ukoliko se centar ne zatvori.

– Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov će između ostalog, kao najvažniji zadatak u narednom perodu  imati da izdejstvuje diplomatski status za Srpsko-ruski humanitarni centar u Nišu, kako bi taj centar koji je od velikog značaja za Srbiju tu ostao i mogao da se razvija, kaže izvor „Afere“.

Srpsko-ruski humanitarni centar u Nišu namenjen je brzom reagovanju u slučaju požara, poplava i zemljotresa, a zvanično je počeo sa radom pocetkom 2012.od kada Srbiji pomaže prilikom svakih nepogoda zbog čega su sprečeni mnogi veliki požari, poplave…

Početkom 2009. godine, američka Globalna agencija za strateške analize (STRATFOR) objavila je istraživanje po kome bi centar u Nišu mogao biti prvi logistički centar sa potencijalnom vojnom upotrebom izvan teritorije bivšeg Sovjetskog saveza.

Za razliku od Rusije, koja nije vojno prisutna u regionu, najpoznatija NATO baza na ovom području je baza „Bondstil“ na Kosovu, koja je u operativnoj upotrebi od 2000. godine.

Po objavljenim podacima iz 2013. godine, Rusija je imala 25 vojnih baza u inostranstvu, a SAD – tridesetak puta više.

Uz baze i aerodrome u regionu – Italiji, Rumuniji i Bugarskoj…- prisustvo NATO je mnogo izraženije i u drugi delovima sveta.

Moskva trenutno ima samo jednu pomorsku bazu izvan bivšeg Sovjetskog Saveza, i to u Tartusu u Siriji, ali je sudbina ove baze neizvesna zbog građanskog rata, koji i dalje traje u toj zemlji.

Ukrajinska kriza, koja je počela u aprilu ove godine dovela je i do pooštrenih odnosa Rusije i NATO, zbog čega NATO čini se pokušava da silom zavadi zemlje koje godinama sarađuju kao što su Rusija i Srbija ne birajući u tome sredstva zbog čega i traže zatvaranje srpsko-ruski centar za vanredne situacije u Nišu.

 

Dodatno užasno je to da zatvaranje Ruskog centra u Srbiji pored SAD i EU traže i opozicione partije kao što je LSV či je lider Nenad Čanak koji na zadnjim izborima nije prošao ni cenzus jer su građani osudili ovakvu politiku koju vodi.

Stefan Radović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *