VUČIĆ: Nijedan Aleksandar u Srbiji nije preživeo na vlasti!

Kralj Aleksandar i kraljica Draga su bačeni sa ovog balkona. Nijedan Aleksandar nije preživeo na vlasti – rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u razgovoru za britanski „Fajnenšal tajms“ koji je započet na balkonu njegovog kabineta u Predsedništvu Srbije, upravo na mestu gde je kraljevski par 1903. godine pogubljen.

– Sa balkona sedišta predsednika u sumornom Novom dvoru u Beogradu, Aleksandar Vučić posmatra pod konac uređenu baštu. Sa ovog mestu, kaže šapatom, srpski kralj Aleksandar i kraljica Draga bačeni su kada je izvršen vojni puč. Kada se kralj uhvatio za ogradu, odsekli su mu prste, a telo njegove žene je osakaćeno. „Nijedan Aleksandar nije preživeo na vlasti”, kaže gospodin Vućić, s prizvukom melodramatike u glasu – piše „Fajnešal Tajms.

U tekstu, u kome se podseća na izazove učlanjenja u EU i statusa Kosova kao gorućih problema Srbije, ali i Vučićevu političku prošlost i promenu političke orjentacije konstatuje se da su upravo ove Vučićeve reči „ne baš suptilan podsetnik na ograničenja sa kojima se on sreće dok se zemlja kreće na putu ekonomskih reformi, političke stabilizacije i jednog dana potencijalnog članstva u EU.

„Fajnenšal Tajms“ podseća i na ubistvo premijera Zorana Đinđića i zaključuje da je danas evropska budućnost Srbije, odnosno njena zapadna orjentacija daleko od sigurne – „trnovit je put Srbije koja je tradicionalno uvek bila između velikih evropskih sila, Rusije i Osmanlijskog carstva“.

List konstatuje i da se danas Vučić zalaže za članstvo u EU kao katalizator za promene i konačni dokaz da je Srbija konačno pobegla od noćne more godina pod Miloševićevim režimom, obeleženih fanatičnim nacionalizmom, NATO bombardovanjem Jugoslavije, hiperinflacijom i gospodarima rata.

– Još jedan rat bi zemlju upropastio i zauvek uništio budućnost srpskog naroda – kaže Vučić.

„Opsednut sam Kosovom“

Međutim, da bi se Srbija kvalifikovala za članstvo u EU, podseća list, Vučić mora prvo da reši status Kosova, čijoj se nezavisnosti većina Srba protivi jer i dalje Kosovo vidi kao kolevku nacije i Srpske pravoslavne crkve.

– Opsednut sam Kosovom. Bez rešavanja tog problema, sve što sam postigao do sada neće biti održivo. Prva kriza će nas ubiti – rekao je Vučić.

Kako se naglašava, najvažniji test za Srbiju je Kosovo.

– Zvaničnici EU žele da Vučić skicira svoje predloge u narednim mesecima da započne razgovore sa kosovskim liderima. Blok od 28 članova ne nameće svoje rešenje, jer Španija i još četiri članice odbijaju da priznaju nezavisnost Kosova, uglavnom zbog straha od postavljanja secesionističkih presedana za svoje zemlje – navodi se u tekstu.

Konstatuje se i da su ministri spoljnih poslova i odbrane Srbije otvoreno su podržali ideju o podeli, uzimajući u obzir severni deo Kosova gde živi većina, ali ne i sve srpsko stanovništvo u regionu. Međutim, zapadne sile se plaše da će se time otvoriti Pandorina kutija graničnih sporova u regionu. Zapadne sile neće ponovo razmatrati nezavisnost Kosova, kao što se neki Srbi nadaju.

– Najverovatnije rešenje bi uključivalo autonomiju i aranžmane za podelu vlasti slične Severnoj Irskoj za područja u kojima dominiraju Srbi, u zajenu za priznavanje državnosti Kosova, ali i to bi bio korak prevelik za mnoge Srbe i podrazumevalo bi prepreku u vidu referenduma, gde bi Vučić mogao očekivati žestok otpor, naročito od Srpske pravoslavne crkve – zaključuje se u tekstu.

Odlučujući test za Srbiju

Kako piše „Fajnenšel tajms“, Vučića, koji ima dobre odnose sa Kinom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Rusijom, Evropska unija, a naročito nemačka Angela Merke vide kao najbolju šansu za uvođenje zemlje u evropski mejnstrim.

S druge strane, podseća se, kritičari aktulene vlasti kažu da je EU stvorila „faustovski“ pakt sa Vučićem.

– Članstvo u EU je „šargarepa“ koja treba da indukuje reforme u zemlji koja se nada da će ući u EU do 2025. godine. Ali to podrazumeva i stvaranje oštrijih uslova i učvršćivanja demokratskih institucija, rešavanje problema sa korupcijom, kao i rešavanje problema sa Kosovom. Ova godina bi mogla da bude odlučujući test, počevši od Samita EU i lidera Zapadnog Balkana u Sofiji u četvrtak, koji treba da doda svež podsticaj širenju bloka – – navodi se u tekstu „Fajnenšal tajmsa“.

Kritičari, dodaje list, kažu da se Vučić pridržava onoga što EU traži od njega, ali da se plaše da će on završiti kao još jedan Viktor Orban, mađarski lider koji je bio liberal, a postao nacionalista

– Ta paralela je 99 odsto glupost – odgovara je Vučić.

Vučićeva prošlost

List podseća i da je Vučić u politiku ušao kao ultranacionalista koji se ubrzo nakon masakra u Srebrenici zakleo da će „za svakog ubijenog Srbina, ubiti 100 muslimana“, a kasnije bio ministar informisanja u vreme Slobodana Miloševića.

Međutim, dodaje, 2008. godine je zajedno sa nekoliko kolega otišao iz Srpske radikalne stranke i osnovao proevropsku Srpsku naprednu stranku.

– Počnete da se pitate da li su te (radikalne) stvari važne da se samo za njih borite – rekao je Vučić odgovarajući na pitanje o svojoj prošlosti.

„Putinova kolona u Evropi“

List navodi i Vučićeve reči da njegov dan počinje u 6.30 i to lekcijom iz ruskog jezika, ali istovremeno ističe da to, prema stavu predsednika Srbije, nikako ne znači da će on postati „Putinova peta kolona u Evropi“.

– Srbija ostaje na evropskom putu – rekao je Vučić i naglasio da je to jasno stavio na znanje Putinu.

Perspektiva članstva Srbije u EU, mada daleka, ostaje ključni faktor, ističe list, ukazujući da za Vučića ona pruža „civilizujući“ uticaj, ne samo za Srbiju već i za region Zapadnog Balkana sa tržištem od 18 miliona ljudi – samo ako se uklone političke i ekonomske barijere.

– Za Brisel članstvo u EU nudi mogućnost podizanja demokratskih standarda, kao što su sloboda medija, pluralizam i vladavina prava, što je, kako neki tvrde, preskočeno u Bugarskoj i Rumuniji kada su primane – navodi se u tekstu.

Vučić, navodi FT, kaže da se on ne takmiči na konkursu popularnosti, i da nema želju da bude „dopadljiv ili voljen“.

On sebe, kako piše u tekstu, predstavlja ne kao poslednju, ali svakako kao najbolju nadu za svoju zemlju.

„Srbija je proizvela više istorije nego što može da svari“, kaže on citirajući Vinstona Čerčila i zaključuje da je najvažnije održati mir i spokoj, kako navodi FT.

Izvor: Blic

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *