Vučić: Očekujemo više američkih investitora

Bilateralni odnosi su dobri, idu u boljem smeru, vrlo su otvoreni, kaže predsednik srpske vlade Aleksandar Vučić.

On se danas sastao sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD-a za evropska i evroazijska pitanja Hojtom Jiom.

Predsednik srpske vlade rekao je da će, kada je reč o Kosovu, Srbija nastavlja dijalog, da sve probleme sa Albancima mora da rešava razgovorom.

– Hojt Li je u više navrata pomagao Srbiji kod dijaloga, i da nije bilo njega teško da bi se neke stvari dogovorile. Zato smo mu zahvalni – rekao je Vučić.

On je naglasio da je između dve zemlje dobra i vojno-tehnička saradnja, da Srbija ima razumevanje američke strane kada je u pitanju neutralnost po pitanju NATO.

Vučić je rekao i da očekuje više američkih investitora u Srbiji, poput firme „Amatec“.

Američki diplomata Hojt Ji je istakao da je sa Vučićem danas razgovarao o najrazličitijim temama.

Regionalna saradnja isti cilj

– Obojici je stalo do regionalne saradnje – rekao je on, istakavši da se razgovaralo o reformama i pomoći Srbiji u tome.

Kada je reč o regionu, razgovarali smo o raznim partnerima, i na koji način kako SAD mogu da pomognu Srbiji i ostalima da krenu napred.

– Region u kome nema korupcije, trgovine drogom i kriminalom, je onaj koji privlači investicije. Bilo je reči i o saradnji zemalja Zapadnog Balkana – istakao je Hojt Ji.

SAD su zainteresovane da pomognu i u rešavanju problema sa Kosovom, rekao je Hojt Ji, prenevši posebne pozdrave i poziv potpredsednika SAD Pensa, da Vučić poseti Ameriku.

Kada je reč o Rusiji, Tramp i ostali zvaničnici su istaki, da gde god mogu da se pronađu zajedničke tačke saradnje.

Tamo gde naše vrednosi i ciljevi nisu kompatibilni, čuvačemo i naše interese i interese naših partnera. Ono što se desilo u Crnoj Gori u oktobru, ono što radi sa energetikom, iza svega toga stoji neka nestabilnost. Ne kažem da je u svemu reč o lošoj nameri – istakao je Ji.

Reforme važne, bez obzira na integracije

Kazao je da, kada je reč o Zapadnom Balkanu i njegovoj integraciji u EU, veruje da postoje dve strane ove priče i napora.

– Važno je za EU i NATO da stave šta su standardi i očekivanja, i to vrlo jasno, a da vlade onda rade na tome. Reforme su važne ne samo za integraciju, već i za ekonomiju. Na stranu da li brzo idemo u integracije, reforme su potrebne – kazao je američki diplomata.

Vučić: Različito gledamo na Kosovo

Srpski premijer kaže da su ga pojedini analitičari savetovali da ne treba da razgovara sa Hojt Jiem, jer je deo bivše američke administracije.

– Važno je da razgovaramo i nalazimo rešenja. Zato ih nisam poslušao – kaže Vučić.

On je istakao da SAD i Srbija imaju različito viđenje prema Kosovu, i to nije nikakva novost. Vučić je rekao i da je počastvovan što je pozvan da ide u Ameriku.

– Amerikanci razumeju šta je Srbima potrebno, bez obzira što i mi znamo šta su njihovi zahtevi. To je dobar osnov za razgovore i rešenja – istakao je Vučić, rekavši da je izabran da vodi zemlju, a ne da se bilo kome dodvorava.

Bez promene politike

Američka politika u ovom regionu i delu sveta se nije značajnije promenila od izbora predsednika Trampa, rekao je Hojt Ji.

– Naša veoma aktivna prisutnost u poslednje vreme pokazuje da administracija SAD smatra ovaj region važnim za čitav svet. Ja sam zadužen za 17 zemalja u Evropi, i sekretaru Tilersonu prenosim što pismeno što usmeno šta se u njima dešava – istakao je Hojt Ji.

Ko je Hojt Ji?

Uspešni američki diplomata, trenutno na funkciji zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD-a za evropska i evroazijska pitanja, i jedan od odgovornih za američke odnose sa zemljama centralne i južne Evrope.

Pre preuzimanja ove funkcije, u septembru 2013. godine, bio je zamenik šefa misije u američkoj ambasadi u Hrvatskoj pune tri godine. Osim toga, službovao je i u Kabulu (Avganistan), kao direktor Kancelarije Stejt departmenta za pokrajinsku obnovu timova.

Balkan mu nije nepoznanica

Balkan mu definitivno nije nepoznanica, tim pre što je u Solunu (Grčka), bio generalni konzul, zatim je bio i glavni službenik SAD u Podgorici (Crna Gora), ali je obavljao i druge funkcije.

Hojt Ji je svojevremeno bio direktor za evropske poslove u Savetu za nacionalnu beznednost, a radio je i u sedištu NATO kako zamenik direktora u privatnoj kancelariji nekadašnjeg sekretara NATO-a Havijera Solane.

Izaslanik za bivšu SFRJ

Da definitivno ima bogato iskustvo kada je globalna politika u pitanju, svedoči i to da je svojevremeno bio i politički oficir u ambasadama SAD na Haitiju i u Francuskoj, ali i specijalni pomoćnik američkog specijalnog izaslanika za bivšu Jugoslaviju.

Smiruje strasti

Ovaj američki diplomata rođen je u Kaliforniji, studirao je na Berkliju i u San Dijegu, i završio brojne kurseve za međunarodne odnose na Univerzitetu Džordžtaun.

Poslednje vreme često je boravio na Balkanu, od Kosova, preko Albanije do Makedonije , ekspresno „sređuje stvari“ i smiruje „uzvrele strasti“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *