VUČIĆ ODGOVORIO EPISKOPU TEODOSIJU: Nećete razgraničenje s Albancima?Za 40 godina moraćemo da branimo Vranje!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je juče da Srbiji niko neće dozvoliti podelu Kosova, ali ne zbog toga što se plaše eventualnih posledica takvog ishoda, već zato što žele da spreče da naša država ostvari bilo kakav uspeh.

On je upozorio da ćemo za 20 godina, ako ne budemo rešavali pitanje Kosova i Metohije, izgubiti sve.

– Nećete razgraničenje s Albancima? Nema problema, kažite ljudima da se spremimo da branimo Vranje za 40 godina – rekao je Vučić u odgovoru na pitanje kako vidi otvoreno pismo episkopa raško-prizrenskog Teodosija da bi podela teritorija dovela do masovnog iseljavanja Srba s juga KiM i stradanja vekovima stare duhovne i kulturne baštine našeg naroda.

Neće etničke granice? Ali zato hoće da kosovska nepostojeća država isplati 650.000 evra za Crkvu. To hoćemo! Ja neću pilatovski da perem ruke. Zar mislite da se naši ne iseljavaju već danas – rekao je Vučić i dodao da neke svetske sile i strane službe koriste istu argumentaciju za objašnjenje zašto neće etničke granice.

I mnogi drugi, kako je istakao, posebno politički protivnici, zapravo neće nikakvo rešenje za Kosovo.
– Žele da danas budu sigurniji, a sutra? Šta ih briga! Koga briga za sutra! Hoćemo li imati budućnosti i dece? Valjda je bolje da imamo nešto nego da nemamo ništa. A to što se pravite ćoravi kod očiju i gluvi, samo nastavite s tim – naveo je on i najavio da će izaći u javnost sa tačnim brojem Srba koji žive na Kosovu i koliko ih na dnevnom nivou odlazi s Kosova.
– Bolno je ovo što govorim. Ali ko može da kaže da nije istina? Devedeset odsto Srba južno od Ibra ima i kosovska dokumenta. Je li to neka novost za nekog? – upitao je Vučić i odbacio optužbe da je izdajnik Kosova, rekavši da je na Kosovu bio 500 puta i da tamo zna svako selo, za razliku od onih koji ga optužuju.
Predsednik je izjavio da će izaći u javnost s predlogom ako o nečemu s nekim bude bilo moguće postići dogovor, pošto s Albancima, kako je rekao, nije bilo moguće dogovoriti se.
Vladika Teodosije je inače naveo i da su sve učestalije izjave političara iz Beograda i Prištine o teritorijalnoj podeli Kosova neodgovorne i da izazivaju zabrinutost i nespokojstvo kod srpskog stanovništva.
– Da li to znači da ćemo doći u situaciju da većina kosovskometohijskih Srba koji žive južno od reke Ibra treba da se iseli iz svojih domova i napusti svoje najvažnije svetinje – Pećku patrijaršiju, Dečane, Gračanicu, Prizren – kazao je on i naglasio da takav stav ne znači poziv na zamrznuti konflikt, jer je SPC protiv svakog konflikta.

Izvor: Kurir

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *