VUČIĆ ODLUČIO: Jorgovanka ostaje na čelu NBS!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić želi da aktuelna guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković ostane na toj funkciji u još jednom mandatu, javlja agencija „Blumberg“.

„Tabakovićeva, koja je guverner NBS od 2012. godine, postigla je rezultate“, rekao je Vučić u intervjuu za „Blumberg“, izjasnivši se prvi put javno da on želi da ona ostane na čelu te institucije po isteku tekućeg mandata u avgustu.

„Nisam čak ni razmišljao o bilo kakvim promenama. Stvari su bolje nego ikada pre. Imamo jak dinar, radimo zajedno na makroekonomskoj stabilizaciji, fiskalnoj konsolidaciji i imamo veoma, veoma dobre rezultate“, istakao je Vučić.

„Ako ona želi da ostane, ostaće“, poručio je predsednik Srbije.

Njujorška agencija navodi i da je tokom mandata Jorgovanke Tabaković, NBS pooštrila kontrolu kursa dinara kako bi ublažila njegove dnevne fluktuacije u odnosu na evro.

Kreatori monetarne politike su, takođe, smanjili referentnu kamatnu stopu na tri odsto u aprilu ove godine u odnosu na 11,75 odsto koliko je iznosila 2013. godine, što je doprinelo podsticanju privrednog rasta kroz jeftinije kredite.

Odgovarajući na pitanje da li će dozvoliti da Dušan Vujović napusti sektor finansija, Vučić je rekao da „neće nikoga otpuštati“, ali da može da ode svako ko hoće.

Izvor: Alo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *