Vučić raste, opozicija pada nezaustavljivo!

U Beogradu koji je oduvek važio za najveće uporište opozicionara za samo godinu dana rejting vodećih opozicionih lista pao je neverovatnih 12 procenata, dok je popularnost Aleksandra Vučića porasla za više od sedam procenata.

Naime, izborna lista „Aleksandar Vučić – Zato što volimo Beograd” osvojila je 45 odsto glasova u Beogradu, i to bez koalicije okupljene oko SPS-a koji je dobio poverenje 6,1 odsto glasova građana.

Pre samo godinu dana Aleksandar Vučić je na predsedničkim izborima u Beogradu, uz podršku koalicije okupljene oko socijalista, osvojio 44,03 odsto glasova. Ako ovaj osvojeni procenat umanjimo za procenat podrške SPS-a, dobijamo da je rejting Aleksandra Vučića skočio za sedam procenata.

S druge strane, rejting opozicionara ide silaznom putanjom, pa je tako lista kandidata za gradonačelnika Dragan Đilas dobila 18,8 odsto, i to podržana koalicionim partnerima Sašom Jankovićem, Vukom Jeremićem, Borkom Stefanovićem, Jankom Veselinovićem i mnogim drugima.

Da je pad i te kako očigledan, dokaz su ponovo rezultati predsedničkih izbora u Beogradu. Naime, tada je Saša Janković osvojio 24,1 odsto glasova, a Vuk Jeremić 6,34 odsto glasova, što iznosi oko 30,4.

Ako se ovo umanji za rezultat koji je osvojio Dragan Đila,s dobijamo jasnu računicu prema kojoj se vidi da je rejting opozicionara pao za oko 12 odsto glasova.

Ogroman pad zabeležio je i Luka Maksimović, alijas Ljubiša Preletačević Beli, koji je na predsedničkim izborima osvojio čak 12,64 odsto, dok je sada spao na 2,3 odsto glasova.

Aleksandar Šapić je, da podsetimo, na lokalnim izborima u Novom Beogradu, održanim u aprilu 2016, osvojio 35,5% glasova, dok je sada spao na 9,3% na teritoriji grada.

Politički analitičar Dragomir Anđelković je kazao za „Alo!” da je osnovni razlog za ovoliki pad rejtinga opozicije taj što se te partije bore samo oko vlasti i oko toga ko će biti u prvom planu.

– Kada ne mogu ni sami da se dogovore ko će im biti lider, onda je građanima potpuno jasno da ih ne interesuje ništa drugo osim zadovoljavanja ličnih interesa i vlasti. Ništa nisu uspeli da urade čime bi građane ubedili u svoj kredibilitet, to je logično da im rejting pada. Građani jednom glasaju na osnovu obećanja i nada, a drugi put nešto očekuju, a nisu dobili ni minimum, a to je saradnja unutar opozicije – objasnio je on i dodao da je osnovni razlog zbog kojeg raste rejting Aleksandra Vučića taj što je on političar koji drži svoju reč.

– Ono što obeća, on to i realizuje. Možda to nije preveliko obećanje, ali je realno. Građani Beograda su to videli po mnogim potezima, od stabilizacije socijalne politike i finansija do mnogih poteza koji povučeni u samom Beogradu i stvari povezanih s geopolitikom. Srbija istrajava u dobrim odnosima sa Rusijom, ne odriče se Kosova i Metohije, a to Vučiću postepeno, ali sigurno podiže kredibilitet i tamo gde ranije nije bio toliko popularan – zaključio je Anđelković.

Izvor: Alo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *