Vučić se ne seli u Palatu Srbija

Aleksandar Vučić posle stupanja na dužnost predsednika Srbije posao neće obavljati u Palati Srbija, nego će, kao i njegovi prethodnici, na posao ići u zgradi Predsedništva, odnosno nekadašnjem Muzeju kneza Pavla.

Uprkos najavama da će kancelarija predsednika države biti premeštena u Palatu Srbija u Novom Beogradu, Aleksandar Vučić će nakon stupanja na novu dužnost raditi na Andrićevom vencu.

Prostor za predsednika Srbije u palati, ne može da bude adaptiran u skorije vreme, pa je zato odložen plan o preseljenju.

Od ideje da se predednički kabinet premesti iz centra Beograda nije se odustalo.

Predsednik Tomislav Nikolić koristio je neke prostorije u centralnom delu palate, poznate i kao SIV (bivše Savezni izvršno veće), a i Vučić je kao predsednik Vlade Srbije mnoge goste primao u tom zdanju.

Ideja da se predsedništvo prelesli u Novi Beograd aktivirana je zbog predloga da se zgrada na Anrićevom vencu 1 pretvori u muzej.

Ona je to već bila od 1935. godine do 1953. godine.

Prvih devet godina u njoj je bio Muzej kneza Pavla, a kasnije Muzej umetnosti. Od 1953. godine u taj objekat, koji je pod zaštitom države, uselili su se tadašnji republički organi – izvršno veće, skupština, a potom i predsedništvo.

Stručnjaci smatraju da je Palata Srbija adekvatnija za sedište predsednika države, jer je komfornija, prilazi su pristupačniji, nema velikih zakrčenja saobraćaja i lakše je obezbediti predsednika.

Njena unutrašnjost je, međutim, prilično skromna jer decenijama u nju nije ulagano. Poslednjih godina renovirane su samo neke kancelarije, tako da je za radove potrebno mnogo novca.

U toj zgradi su sada smeštena ministarstva unutrašnjih poslova, trgovine i telekomunikacija, omladine i sporta, ministri bez portfelja, Kancelarija za Kosovo i Metohiju. Tu je bio i kabinet Vojislava Koštunice dok je bio na čelu države.

Inauguracija 15. juna
Inauguracija Aleksandra Vučića će biti 15. juna, kada će na svečanom prijemu biti obeleženo stupanje na novu dužnost. Pošto Tomislavu Nikoliću mandat ističe 30. maja, Vučić će najverovatnije dan kasnije, na posebnoj sednici Skupštine Srbije, položiti zakletvu i tako početi petogodišnji predsednički mandat.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *