VUČIĆ U MOSKVI: „Imam nešto da zamolim Putina, a šta, to će ostati između nas“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavljuje da će sa predsednikom Rusije razgovarati i o nabavci vojne opreme, a da će do kraja godine javnosti biti predstavljeno sve što je u toj oblasti urađeno u poslednjih nekoliko godina.

– Zainteresovani smo i opremaćemo našu vojsku snažnije – rekao je Vučić za TV Pink, na pitanje da li će sa Putinom razgovarati i o nabavci vojne opreme.

Predsednik Srbije stigao je danas u dvodnevnu posetu Moskvi, tokom koje će se sastati sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, koji je započeo četvrti mandat, a potom će, zajedno prisustvovati paradi povodom Dana pobede.

On je naglasio da kod nabavke vojne opreme važi ona narodna „koliko para toliko muzike“, ali da je zahvalan Rusiji što je Srbija migove i njihov remont dobila pod značajno povoljnijim uslovima nego što su dobile neke zemlje u regionu.

On nije želeo da govori o kakvoj je opremi reč, već da će to biti predstavljeno javnosti kada oprema stigne u Srbiju.

– Verujem da ćemo pre kraja godine pokazati šta smo uradili u nekoliko poslednjih godina – rekao je predsednik.

Dodaje da će za predstavljanje šta je urađeno u opremanju Vojske Srbije biti određen jedan od mnogih važnih datuma u istoriji Srbije, a da to mogu biti pobeda u Prvom svetskom ratu, oslobođenje više naših gradova u Drugom svetskom ratu, ulazak srpske vojske u Novi Sad i prisajedinjenje Vojvodine…

– Imamo dosta važnih datuma. Pokušaćemo da pronađemo jedan zajednički gde bi mogli to da proslavimo, obeležimo i pokažemo da polako ali sigurno Srbija postaje i bezbednije mesto i sigurnije mesto, ali i bolje mesto za život njenih građana. Na takvu proslavu pozvaćemo i predsednika Putina – zaključio je Vučić.

„Da Putin priča o Kosovu u svim međunarodnim organizacijama“

On je izjavio je danas da će zamoliti predsednika Rusije Vladimira Putina da iznese politički stav Rusije po pitanju Kosova i Metohije u svim međunarodnim organizacijama i institucijama.

– O Kosovu ćemo razgovarati, jer smatram da uz to što Rusija podržava stavove Srbije, da kako su svi krenuli maksimalno da se angažuju po tom pitanju, da bi bilo važno da i Rusija izađe sa svojim stavom i zamoliću predsednika Putina da, ne samo u direktnoj podršsci koju pruža Srbiji, nedvosmisleno izađe sa svojim političkim stavom kroz sve druge organe i institucije i međunarodne organizacije – odgovorio je Vučić na pitanje sa kakvom porukom se danas sastaje sa Putinom.

– Rusija je uvek pružala nedvosmislenu podršku teritorijalnom integritetu Srbije i ne samo to, već i podršku nezavisnom odlučivanju i suštinskoj nezavisnosti Srbije, kao i vojnoj neutralnosti, i nema sumnje da ću ponoviti stav i činjenicu da Srbija ni na koji način neće da se priključuje NATO ili drugim vojnim blokovima – rekao je Vučić.

„Možemo samo da zamolimo, mali smo da očekujemo“

Na pitanje šta očekuje od predsednika Putina i Rusije, Vučić je odgovorio da su on, kao i naša zemlja mali da bi mogli da očekujemo nešto do Rusije, već da nešto zamolimo.

Da li imam nešto da zamolim predsednika Putina? Imaću. Ali, nažalost, to će ostati za nas dvojicu. Imaćemo duge razgovore, uveren sam prijateljske, otvorene i iskrene. Prvo ćemo imati sastanak u četiri oka, pa ćemo večerati zajedno. Sutra jutro imamo veličanstvenu paradu povodom pobeden nad fašizmom, onda zajedničko polaganje venaca, mislim da će zajedno sa nama vence položiti izraelski premijer Benjamin Netanjahu. Posle toga imamo prijem u Kremlju, pa učestvujemo, na poziv predsednika Putina, u akciji „besmrtni puk – objasnio je Vučić novinarima.

Ovo je, prema njegovim rečima pokazatelj iskrenog i otvorenog prijateljstva koje postoji između Srbije i Rusije.

– „Ovo je značajan signal za našu zemlju i velika čast za predstavnike Srbije, što su baš na današnji dan pozvani u Moskvu i što uživamo ovako gostroprimstvo predsednika Putina – kazao je on.

Upitan da li je bilo planirano da prva poseta stranog državnika od kada je predsednik Putin dobio novi mandat bude baš šef srpske države, Vučić je kazao da je poziv dobio pre nekoliko dana.

– Po planu posete vidite da je planirano i da je predsednik Putin to želeo. Nisam ja niti možete sami sebe da pozovete ovde. Stvarno mislim da je velika čast za našu zemlju“ – podvukao je on.

„Sastajao sam se više sa Putinom nego svi ostali predsednici zajedno“

Kazao je da sa Putinom ima mnogo toga da razgovara, ukazujući da se mnogo toga menja u svetu.

„- Predsednici Putin i Erdogan razgovaraju na svakih 15 dana. Stvari se menjaju na dnevnom nivou u savremenom svetu. Ja sam srećan što su naši odnosi takvi da, kada je bilo potrebno, uprkos užasno teškoj situaciji kada je u tržnom centru mnogo dece poginulo, Putin se javio kada smo imali krizu na severu Kosova. Mislim da sam se sastao više puta sa predsednikom Putinom nego svi predsednici u prethodnih 30 godina zajedno sa svim ruskim predsednicima. To govori o unapređenju naše saradnje, većoj bliskosti, o većem poverenju“ – naglasio je on.

Vučić je podvukao da Srbija ne obećava previše, da se nalazi na evrospkom putu, ali da, kada kaže da neće da uvede sankcije Ruskoj federaciji onda ih i neće uvesti.

„- Ta pozicija jedne suštinski nezavisne zemlje, ponosnog i nepokorenog naroda koji želi svoju budućnost i svoju slobodu, nailazi na poštovanje koje ste mogli da vidite juče u Ankari, prekjuče u Istanbulu i danas u Moskvi. Ponosan sam zbog građana Srbije što smo takvu poziciju naše zemlje uspeli da izgradimo“ – objasnio je Vučić.

U našoj delegaciji, pored predsednika su i ministar odbrane Aleksandar Vulin i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Izvor: Blic

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *