ВУЧИЋ: УСПЕЛИ СМО ДА ИЗГРАДИМО ОНО ШТО ГЕНЕРАЦИЈЕ НИСУ МОГЛЕ

ВУЧИЋ: УСПЕЛИ СМО ДА ИЗГРАДИМО ОНО ШТО ГЕНЕРАЦИЈЕ НИСУ МОГЛЕ

а није успела оволико да се изгради и промени као што је то учинила Србија у претходних неколико година“, поручио је вечерас председник Србије Александар Вучић на спектакуларној свечаности отварања последње деонице аутопута на јужном краку Коридора 10, у дужини од 26,3 километра у Грделичкој клисури.

Председник Србије Александар Вучић вечерас је у Владичином Хану, код моста Врла, који је осветљен у бојама српске заставе, уз ватромет, свечано отворио последњу деоницу аутопута на јужном краку Коридора 10 кроз нашу земљу, у дужини од 26,3 километра у Грделичкој клисури.

Вучић се обратио грађанима и поручио да је Србија успела да изгради све што генерације нису могле и да треба да будемо поносни најлепшим мостом и ауто-путем који Европа има, а који ће бити за нашу децу и будућност.

„Ово јесмо ми и ово јесте Србија, нема лепше земље од наше Србије, нема земље коју више волимо и нема поносније земље од Србије и нема народа који попут нашег може да каже да је успео толико да изгради и промени себе и своју земљу као што смо ми успели у протеклих неколико година“, нагласио је председник Вучић, не кријући радост:

„Киптим од среће, радости и поноса, за овако нешто велико, моћно и лепо, што надилази наше снове“, казао је председник.

Прекидан скандирањем грађана који су присуствовали свечаности, „Ацо, Србине“, Вучић је рекао да не би веровао да му је неко пре неколико година рекао да ће овако лепо да буде у Владичином Хану.

Цитирао је Иву Андрића који је писао: „Једна велика грађевина која је дуговечна, корисна и лепа, не мења само изглед и значај краја у коме се налази, него има и дубоке везе са народом који се њом служи. Народ преко подвига својих појединаца ствара грађевину на слику и прилику својих најдубљих тежњи и особина, а те грађевине полагано и стално утичу на карактер народа, јер нема случајних грађевина издвојених из друштва и његовог развитка“.

У праву је био велики писац, рекао је Вучић, нису сви километри ауопутева и свега што се гради нешто што је случајно.

Вучић се захвалио страним амбасадорима који су дошли и тиме показали колико желе успех Србије, Зорану Заеву и Милораду Додику, али, како је истакао, пре свега Влади Србије и премијерки Ани Брнабић, министарки грађевине Зорани Михајловић, министру финансија Синиши Малом и другима. Вучић је посебно захвалио и градитељима из Црне траве, Власотинца, Владичиног Хана, Сурдулице и других места одакле су били грађевинари са југа. Захвалио је и европским партнерима који су градили Коридор 10 у нашој земљи, Бугарима, Грцима, Шпанцима, грађевинарима из Републике Српске и БиХ, који су изградили оно што служи на понос нашем народу.

Вучић је, такође захвалио ЕУ и ЕБРД и осталима који су помогли да се пут заврши, а пре свега грађанима што су веровали у себе и у србију и у њену будућност и у свој рад.

„Нашим радом ћемо да променимо све, победићемо многе, без кукања и жалопојки“, рекао је Вучић наводећи да је Србија пробуђена, да се људи запошљавају, да поново воли саму себе.

“Оно што су били снови, данас се показало као могуће, да имамо снагу, вољу, жељу да се променимо, да људи нису лењи већ имају жељу и вољу да се промене“ додао је он. Захвалио је и азербејџанским пријатељима. Како је рекао, дохватили смо се градитељства, кренули тамо где су други одустали, у Грделицу.

Навео је да је уклоњено 650 000 кубика камена, 10 000 тона асфалта уграђено, урађено 36 мостова, 3 км тунела, нова пруга, петље, све то да би од Хоргоша до Северне Македоније стигли ауто путем за пет сати.

Овај пут има вишеструку корист рекао је Вучић наводећи да ће допринети и смањењу броја саобраћајних несрећа, лакшем испоручивању добара, запослености, задржаће људе у овом крају, довести инвеститоре. Како је рекао, допринеће и да се људи унутар Србије повежу.

„Нисмо знали једни за друге у земљи, то је оно што се променило и што морамо да мењамо, своју земљу да упознајемо, сви заједно да подижемо Србију. За овај пут треба да се радују сви, не само на југу, већ и у Суботици и Крагујевцу“, рекао је Вучић и додао:

„То данас мењамо, повезујемо људе у Србији, да стигну за неколико сати било где, раде заједно, удруже се, да смањујемо даљине и постајемо тиме велики“, поручио је председник.

“Колико јуче смо почели нову деониоцу на Коридору 11, Чачак -Пожега, колико сутра градићемо аутопут као Румунији, градићемо аутопут ка Пештерској висоравни , градићемо Моравски коридор, путеве ка Босни, Републици Српској, ка Косову и Метохији“, навео је он.

„За који дан, током лета, завршићемо крак ка Бугарској. Хиљаде километара аутопутева изградићемо – зато што хоћемо, зато што умемо. Зато што је то наша и ваша политика“, поручио је Вучић. Како је рекао, људи су веровали у рад, поштење и марљивост, а не у шарене лаже.

„Веровали сте у озбиљност и одговорност, у људе који нису причали глупости већ су испуњавали обећања и говорили конкретне ствари“, додао је он.

“Нема више стајања у Србији, нема чекања, ленчарења, веровања у бајке и у то да ће нам било шта пасти с неба“, рекао је он.

„Данас сте ви показали да радом можете да мењате све, да можемо да променимо Србију и да можете да се поносите својом земљом, да вам овај аутопут изгледа исто као у Аустрији и Немачкој, и да ни у чему не буде бољи од нашег“, истакао је Вучић.

“И да уздигнута чела то гледате и кажете: ‘Ми то можемо, ми то хоћемо и ми ћемо то да урадимо'“, поручује Вучић. Како каже, одлучили смо да то урадимо уз тешке кораке, уз одлуке које су задирале у нашу безбрижност и комоцију, уз одрицање од свега у чему смо без заслуга тако дуго уживали, крадући од себе самих.

„Могу слободно да кажем да је овај пут направљен када смо се одлучили за реформе, за штедњу, за Закон о раду, за мере којима је од сваког узето нешто да би се данас много више вратило. За ту храброст, за то учешће у подухвату, за лични губитак у име општег добра, данас хоћу да се захвалим нашим пензионерима, и просветним радницима, лекарима, радницима, свим другима који су нас подржали у тренутку када осим сна и наше воље ништа друго нисмо имали да им понудимо“, каже Вучић.

“Хвала на безрезервној подршци, на политици која није тражила изговоре и која је веровала да прво морамо да кренемо од себе“, рекао је он.

„Не живимо ми у иделаном свету, нити у иделаном окружењу, али то никако не значи да не можемо и идеалан свет и окружење да створимо и овде у Србији и да поправљамо ствари око нас. И то онај свет и окружење кој ће бити од користи свима“, нагласио је председник Србије. Овим аутопутем, додао је, ићи ће и грађани Северне Македоније, Грчке, Албанци, Хрвати, Бошњаци, сви из Европе.

„Свима ће бити ближе и свима ће бити разумљивије. И сви ће боље разумети српски језик и Србију и потребе нашег народа. Путеви су начин да зарасту ране, да се прекрију узроци, да се заборави оно ружно и да се открије светло у сваком па и у нашем, неретко, балканском мраку. Не постоји начин да се људи боље повежу“, поручује Вучић. Зато је сваку пут, каже он, пут ка миру.

„Ауто-пут је најбржи пут ка миру, најкраћи да се до тог мира дође. Србија на овај начин шаље најбољу поруку о томе чему је посвећена и чему тежи. О томе какве су јој амбиције“, рекао је он. Како је рекао, овај пут и све што из њега проистиче, свака позитивна последица смо ми, сви ви – грађани југа, грађани целе Србије.

„То је наша Србија, то је понос свих нас, као и овај предивни мост, који је понос целе земље“, поручио је Вучић.

Председник је захвалио грађанима југа земље за безрезервну подршку у тешким временима, јер, како је рекао, захваљујући њиховој енергији, љубави и марљивости подижемо Србију.

„Много фабрика смо довели, а то није ни пола колико смо хтели да доведемо на југ. Тек ћете да видите колико ће инвеститора да дође“, поручио им је. Захвалио се свим градитељима на огромном делу које су створили за све нас.

„Наставите да градите. Желим вам убрзан напредак. Дичите се овим што сте створили“, пожелео им је председник уз најаву да ће плате и пензије да расту и да ће југ Србије живети све боље из године у годину.

„Видимо се на отварању неке нове фабрике у Пчињском округу“, закључио је председник.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *