VUČIĆ: Zabrinut sam zbog Kosova, znam da Albanci ovo ne rade sami!

Predsednik Srbije je rekao da je zadovoljan rezultatima koji su postignuti za poslednjih godinu dana otkako je na čelu Srbije, ali dodaje da uvek može više. Govoreći o Kosovu, rekao je da je veoma zabrinut i dodao da se plaši da Albanci uz prećutnu podršku pokušaju ne samo unesu nemire i strah u Srbe, već i da preduzmu neke druge mere

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je gostujući na RTS poručio je da Srbija uradila dosta za poslednjih godinu dana, ali da smatra da uvek može više i bolje.

„Zahvaljujući građanima smo prethodnih godina uspeli da savladamo brojne teškoće koje smo nasledili i došli do bolje pozicije za Srbiju. Nikad nisam zadovoljan i mislim da možemo više i bolje“, rekao je Vučić i dodao da je dramatično unapređena slika Srbije u svetu.

„U tih godinu dana uspelio smo što je strašno važno i nešto za šta je potrebno decenija, da dramatično unapredimo sliku Srbije u svetu, a to je važno ako se stvari posmatraju iz političkog i ekonomskog rakursa zbog privlačenja investicija, otvaranja novih radnih mesta i poboljšanju standarda građana“, rekao je Vučić i dodao da je kao predsednik Srbije imao čast da razgovara sa važnim liderima sveta.

„Tri puta sam zvanično bio u Berlinu, sa Putinom sam se četiri puta sreo, sa Erdoganom četiri puta, sa predsednikom Kine dva puta. Ugostili smo i japanskog premijer“, nabrajao je predsednik Srbije.

On je istakao da je ponosan što je Srbija u vreme turbulencija u svetu uspela da sačuva svoj mir.

„Završili smo maj sa ukupno 8.4 milijarde suficita. Za oko 400 miliona evra nam je bolji rezultat od početka godine“, rekao je Vučić.

On je dodao i da će biti ispunjeno obećanje i da će biti veće plate i penzije. Vučić je istakao da Srbija želi da pomogne najsiromašnijim penzionerima.

Vučić je rekao da će uskoro biti otvorena i nova fabrika Krombert Šubert, a sve više tema koliko će nam rasti standard.

„Imaćemo značajno povećanje plata, značajan rast do kraja godine“, rekao je Vučić i dodao da je sada plata od 420 do 425 evra, a da ćemo se približiti, kao što je rekao, nivou od oko 500 evra.

Govoreći o Kosovu, predsednik je rekao da je veoma zabrinut poslednjim događajima u pokrajini.

„Zabrinut sam jer znam kako je to išlo od 2000. do 2003. godine. Tada standardni nisu postojali na Kosovu nikakvi i tada se dogodio okidač i krenuli su nemiri i neredi. Nemojte da smetnete sa uma, uvek je to uz podršku pojedinih zemalja. Ono što me brine, jer ništa ne rade to sami. Plašim se da uz nečiju podršku neće da unesu samo strah u Srbe, već da ono što su uradili i sa Markom Đurićem, ili sa neprovođenjem istrage za ubistvo Ivanovića pokušaju da preduzmu neke druge mere“, istakao je Vučić i podsetio na brojne napade na Srbe koji su se dogodili u poslednjih nekoliko dana.

„Izgradnja puta kod Visokih Dečana, pa kamenovana ambulanta dva puta… Napad i na zdravstveni centar u selu Novaci, krađa stoke“, nabrajao je Vučić.

Predsednik je rekao da ga najviše brine čutanje.

„Albanci u lice kažu Evropi i svetu ‘nas ne interesuje ZSO, nas ne interesuje Briselski sporazum’. Oni ne žele da provedu ono što je međunarodni ugovor, a međunarodna zajednica koja je garant, ćuti i ne zanima ih“, istakao je Vučić i dodao da je svakom evropskom lidera Briselski sporazum, ali da su svi ćutali nakon što su ga pogledali.

On je rekao da je zbog festivala Merdita imao mnogo teških političkih rasprava, ali se zbog toga raspravljao i sa svojim starijim sinom.

Govoreći o njegovoj nedavnoj izjavi da pitanje Kosova neće biti rešeno bez građana Srbije, Vučić je rekao da se ulaže veliki rad i trud da se taj problem reši.

„Ljudi u Srbiji, od njih niko neće da krije ništa! Oko Kosova se ništa ne krije. Borim se i borimo se da dobijemo sve što možemo za Srbe i Srbiju. Kad budemo imali nešto sa tim ćemo izaći pred ljude. Niko ništa neće da krije“, poručio je Vučić.

„Da li ćemo dobiti podršku za to ili ne biće pitanje naše odgovornosti i svesti“, rekao je Vučić i potvrdio da će biti održan referendum o Kosovu.

Izvor: Alo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *