VUČIĆEVA NEMOGUĆA MISIJA: TAJKUNI, SPAVAJTE MIRNO! Poreklo imovine – nemoguća misija!

Posle skoro dve decenije Vlada, na inicijativu predsednika države, izradila nacrt zakona o poreklu imovine

 

 

 

PN:Boško Obradović i advokat Stevan Damjanović tvrde da Zakon o poreklu imovine nikada neće biti usvojen iako je Vučić najavio rat srpskim oligarsima

G: Iz socijalističke partije Srbije odbili su da komentarišu, bilo šta vezano za ovaj zakon, a pitanja smo im upitili jer su oni stranka koja je vladala u vreme kada je stvorena današnja tajkunska elita

 

Piše: Vuk Stanić

 

Predlog Predsednika države, da se proveri poreklo imovine svim tajkunima počev od devedesetih godina je nemoguća misija. Ovo se može zaključiti iz izjave koju je za Aferu dao beogradski advokat Stevan Damnjanović.

Potsetićemo da je, Aleksandar Vučić, najavio je da će lično tražiti da se zakon o poreklu imovine primeni od početka devedesetih godina! Ukoliko se to ipak dogodi, to bi značilo da će čak i bogataši Željko Mitrović i porodica Karić, koji su bliski sa Srpskom naprednom strankom biti pod istragom!

-Vučićev predlog je idealan, a idealno je ulgavnom nemoguće, siguran sam da Vučić ne može da ostne dugo na vlasti ukoliko krene u obračun sa najbogatijim i najmoćnijim ljudima u državi koji svoj kapital verovatno nisu stekli pošteno, kaže Damnjanović.

Suprotno Vučićevom „tvrdom stavu“ Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je da će se predlog zakona, ako bude usvojen primenjivati retroaktivno, ali ne, od devedesetih,već od 01. januara 2007.godine!

-Ustav u članu 197. brani, povratnu primenu Zakona, isti član dozvoljava i izuzetke tako da je uz dobro obrazloženje moguće primeniti predlog predsednika Vučića, baš kao i varijantu koju predlaže ministarka. Koga je ministarka nanišanila sa početkom primene od 2007. godine nije mi jasno. Baš kao što mi nije jasno ni zašto bi u slučaju retroaktivne primene bili amnestirani oni koji su se nelegalno obogatili devedesetih godina, kaže Damnjanović.

Ovako kontradiktorni stavovi predsednika i ministarke, bili su razlog da im uputimo pitanja kako bi razjasnili, od kada će zaista biti primenjen zakon o poreklu imovine, ako ikada bude usvojen.

Odgovor iz Kuburovićkinog Ministarstva pravde je stigao brzo, i kako se između redova može pročitati konačan datum od kada bi se vodila istraga o imovini tajkuna i kriminalaca nije zacementiran. O tome će se kažu razgovarati tokom javne rasprave.

-Posle skoro dve decenije praznih obećanja, ova Vlada je, na inicijativu predsednika države, izradila konkretan nacrt zakona o poreklu imovine i izašla sa tim nacrtom pred građane, čime je pokazala jasnu političku volju da se takav zakon donese. Ministarstvo pravde je otvorilo javnu raspravu o predloženim rešenjima upravo kako bi se otklonile sve nedoumice i tekst nacrta zakona dodatno unapredio, saopštili su iz Ministarstva.

Iz predsedništva Srbije do zaključenja broja nismo dobili nikav odgovor, pa je ostala nedoumica da li su pogledi na datum od kojeg bi se vodila  istraga o imovini tajkuna isti na Andrićvom vencu i u Vladi Srbije.

Kako se radi o veoma važnom pitanju, novinar Afere obratio se i opozicionom lideru Pokreta Dveri, Bošku Obradoviću. Nećete se iznenaditi kada pročitate da Obradović, ne veruje ni predsedniku Vučiću, ni ministarski.

Obradović kaže da Dveri zapravo konstantno predlažu zakon o poreklu imovine.

-Predlažemo ga sada već skoro dvadeset godina, kaže Obradović. On navodi da ova kao i prethodna vlast uopšte nema nameru da takav zakon donesu. Prema Obradovićevim rečima, „oni se zalažu dok se naprednjaci lažu, da će takav zakon biti donet.”

-Mi to predlažemo od kada smo ušli u politiku 2001. godine, a oni lažu već sedam godina koliko su na vlasti, da će doneti taj zakon. To treba da važi za sve političare i tajkune od 1990. godine do danas, računajući i sve njihove srodnike i kumove, decidan je bio u svojoj izjavi Obradović.

Advokat Damnjanović, kaže da ga ne čudi ovakav Obradovićev stav, i da se Vučić slično izražavao dok je bio u opoziciji.

-Čudno je da Vučić u trenutku kada Šiptari prave vojsku na Kosovu, zapad traži rešenje kosovskog problema, on objavljuje rat tajkunima. Predlog da se taj zakon promeni od početka devedesetih je ili hrabra ideja, ili jeftino predizborno obećanje, kaže Damnjanović.

Iz socijalističke partije Srbije odbili su da komentarišu, bilo šta vezano za ovaj zakon, a pitanja smo im upitili jer su oni stranka koja je vladala u vreme kada je stvorena današnja tajkunska elita.

U pisanoj formi uputili smo pitanja i na televiziju „Pink“, čiji je vlasnik, posle petog oktobra bio meta mnogih grupa za pritisak. Otpor je tada izjavljivao da se “Pink” mora zatvoriti, dok je profesor Čedomir Čupić predlagao rušenje zgrade Pink-a obzirom da je ona podignuta bez građevisnke dozvole.

Pink je u to vreme platio i ekstra profit, mada je kasnije porodica Karić, tvrdila da su oni bili jedini koji su takav porez i platili, dok je drugima taj porez određen, ali ga nisu uplatili.

Nažalost od Pink-a i ŽeljkaMitrovića nikakav odgovor nije stigao.

Iz BK grupe Bogoljuba Karića potvrili su da su pitanja primili, ali do zaključenja broja i oni se nisu oglasili.

Ćutanjem su se branili i iz kompanije MK Komerc, Miodraga Kostića, a odgovora nije bilo ni iz kompanije, najpoznatijeg srpskog tajkuna, Miroslava Miškovića.

Kada je iz Demokratske stranke pre više od decenije isključen Čedomir Jovanović, on je osnovao Centar za modernu politiku, sa prostorijama u Skadarliji.

Na sastnacima Jovanović je javno pričao članstvu o tome da ga je nakon petog oktobra Boboljub Karić više puta zvao i govorio mu da je dobio psorijazu zbog činjenice da ga Jovanović izbegava. Pomislili smo da bi sada bio pravi trenutak da nam Jovanović kaže nešto više o tome, nažalost iz LDP-a takođe nisu bili raspoloženi za razgovor.

Kad je posle 2000. godine donesena odluka da se od tajkuna i firmi, koji su se obogatili zbog povlašćenog položaja naplati ekstra profit definitivno najveći porez je platio Bogoljub Karić, čak 70 milona maraka. To je zapravo porez na ekstra profit koji su platili on i njegove kompanije.

Taj porez je odlukom Vrhovnog suda vraćen, onima (Karićima itd.) koji su ga platili pa je ponovo naplaćivan, a priča se da nisu svi kojima su ga vratili i ponovo platili.

Zvanično: Kompanija Simpo platila je 5,1 miliona, iako je na početku bilo razrezano da plati 25 miliona. Kompanija Stankom platila je 4,6 miliona maraka. Stankom je taj porez platio ustupanjem državi svoje poslovne zgrade od 2.300 kvadrata i škole Miloš Crnjanski, čiju su izgradnju sami finansirali. Delta M platila je 3,4 miliona maraka, nikada se nisu žalili na rešenje o plaćanju poreza. RTV Pink je platio 2,3 miliona maraka, nikada se nisu žalili na rešenje o plaćanju poreza. Galenika je platila 1,8 miliona maraka, C market 1,7 miliona.

Tih dana u meidjima Karić je tvrdio i da su njega i njegovu porodicu pokušali čak i da reketiraju, tražeći da palti više od onog koliko je razrezano. Karići su tvrdili i da su oni jedini koji su zaista i platili ekstra profit

-Da, tražili su i sada je pitanje i mi opravdano sumnjamo, kako je moguće da ovi drugi, niko ne plati ekstraprofit, a (bivši) guverner (Dinkić) je rekao 8,7 milijardi, ja to vraćam u zemlju, znači ekstraprofit je platila samo porodica Karić, kompanija Karić i niko više, izajvio je Bogoljub Karić.

 

antrfile

Kuburović: Kasnimo zbog reorganizacije Sudova

Ministarka pravde Nela Kuburović najavila je da će se Nacrt zakona o poreklu imovine uskoro pojaviti u javnosti i da se nada da će se taj zakon tokom proleća naći i u skupštinskoj proceduri, a da će biti u primeni tokom ove godine.

Kuburović je rekla da se sa tim zakonom zastalo zbog potpune reorganizacije sudstva i tužilaštva.

Možda je to istina, a možda je Kuburovićka i pod pritiskom finansijskog lobija, čiji kapital prevazilazi moć države sao to ne sme i da kaže. Treba podsetiti da su tajkuni i u prošlosti umeli da utiču na državne organe pa čak i na javni servis-RTS.

Spot emitovan na RTS-u u julu 2001, odmah pošto je tadašnji guverner Mlađan Dinkić objavio spisak ekstraprofitera, izazvao je tada brojne reakcije, osude i komentare da je to poziv na linč, pa je istog trenutka povučen sa programa. Tadašnji kolegijum RTS-a čak se i ogradio se od spota uz ulizičko obrazloženje da se to dogodilo greškom…

 

Antrfile

Damnjanović: Zakon o

poreklu imovine, lepa ideja

 

Advokat Stevan Damnjanović, smatra da Ustav nije slučajno predvideo da zakoni ne treba da imaju povratno dejstvo, odnosno zabranu retroaktivne primene.

-Kada bih hteo da kritkujem ovaj predlog zakona, prvo što mi pada na pamet je da bi se domaći tajkuni mogli braniti na način:

„Napadate nas otežavate nam poslovanje da bi ste na naše mesto doveli strane investitore“  Inače strane firme koje investiraju u Srbiju ne moraju strahovati da će ih proganjati naši sudovi. Srbija je još u vreme Borisa Tadića prihvatila da strani investitori u slučaju spora sa državom, mogu spor rešavati odmah pred međunarodnom arbitražom, koja je deo Svetske Banke.

Tu je država već izgubila sporove sa Energozelenomi Kunstransom, priča Damnjanović i dodaje da bi naprimer Mišković ukoliko ga dokače ovakvim zakonom, mogao kasnije da tuži za diskriminaciju, u kojo bi tvrdio da je diskriminisan u odnosu na recimo Todorića, čija se imovina obzirom da nije iz Srbije, može kontrolistati samo do godine kada je došao na naše tržište, a ne od početka devedesetih kao što bi to bio sluča kod prvo pomenutog.

-Sa druge strane iz ugla običnog čoveka vraćanje početka primene zakona o poreklu imovine u devedesete godine, bio bi pun pogodak, jer su tada počele prvo fiskalne pljačke kroz primarnu misiju,piramidalnu štednju, iznošenje novca na Kipar, potom su usledili pljačkaška privatizacija i loša tranzicija, koje još nisu u potpunosti okončane, priča Damnjanović.

 

 

One thought on “VUČIĆEVA NEMOGUĆA MISIJA: TAJKUNI, SPAVAJTE MIRNO! Poreklo imovine – nemoguća misija!

  • 10. маја 2019. at 13:02
    Permalink

    Нема ништа од тог Закона јер ће се повезати финансијска олигархија која је незаконито ојачала и организовани криминал а тиме је крај свакој власти. Зато нас , обичан народ и замајавају.Нека Вучић објави јавно уговоре о Аеродрому Београд о ЈАТ о ФИАТ , о БОР, о, Железара о Београ у води о продају струје и друге. На Западу је незамисливо да комерцијални уговори буду тајна.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *